Tuesday, August 19, 2008

Bulan kemerdekaan

Date : 18/08/08
Route : Amcorp Mall Petaling Jaya - Federal Highway - Jalan Kinabalu - ofis
Time : 5.40 pm


Ni la keadaan Federal Highway jam 5.44 pm. Sesak derr...Add ni mcm cerita "my ex-super girl", lakonan Uma Thurman. Belakang tu lak 'Menara Cygal'.

Sebenarnya apa kaitan 2 gambar di atas dengan tajuk 'Bulan Kemerdekaan'. Laa....sekarang kan ker bulan 8. Bila bulan 8 tiba especially 31hb August, kan ke kita semua sambut hari merdeka. Lupe.....ke hah.....Tahun ini kita menyambut hari kemerdekaan yg ke-51. So sepanjang sebulan ni dan terlajak sikit ke dalam bulan 9, kan ker dinamakan bulan kemerdekaan. Maka semua bangunan di Kuala Lumpur dan seluruh negara dikehendaki (wajib tu tak pasti la) mengibarkan Jalur Gemilang termasuklah kenderaan awam atau kenderaan persendirian. Ni dah berapa haribulan....hanya berapa kerat yg mengibarkan bendera Jalur Gemilang.


Angkasapuri


Mid-valley...tak nampak pun...ker...belah sana bangunan....


Bangunan stesen keretapi


Depan tu bangunan pejabat tanah persekutuan. Belakang tu tiang bendera kat Dataran Merdeka


The Royal Selangor Club

Masih ku ingat lagi 5 6 tahun dulu bila ada sambutan bulan kemerdekaan dan dengan adanya insiatif dari kerajaan memberi ganjaran kepada bangunan atau kenderaan yg mengibarkan jalur gemilang secara kreatif....masa tu tak tau nak habaq la.....macam2 pesen jalur gemilang di ekspriminsasi mengikut kreativiti masing2. Masa tu warna2 merah, putih, biru dan kuning berada di mana2. Meriah sungguh....
Tapi la ni....tah2 kita tak tau pun hujung bulan ni nak sambut hari kemerdekaan....Lu pikir la sendiri...
p/s: tunggu subsidi bendera lagi kah??????????

No comments: