Monday, August 7, 2017

Sakit

Assalammualaikum,

Orang kata bila Allah bagi kita sakit, salah satunya untuk hapus dosa or indirectly bagi rehat la serta muhasabah diri.....

Last 2 weeks abah masuk hospital..tangan kanan serta badan lemah tak boleh gengam n takde tenaga untuk bangun dari katil ke wheelchair sendiri as usual..so faizin dan fiirdaus telah panggil ambulan n bawak abah ke wad kecemasan...tp tu pun ahkak paksa...sebab masa tu ahkak pun masuk hospital...diagnose gastritis tahap 2...kira akak masuk hospital sabtu..abah lak isnin...elok ler anak beranak masuk hospital...

Sblm-sebelum ni...klu kena serang gastrik..samada makan ubat atau dapat jeps..dah ok...tp pagi sabtu tu kena jeps..tak ok gak..tu yg petangnya terus p hospital...lain macam sakit kali ni..

Dalam masa yang sama akak ada multiple stone dlm gallblader...lebih kurang 8mm ler...tp doktor treat gastrik dulu..sbb bukaan bahagian atas agak lemah n ada jangkitan kat bahagian bawah perut ke usus....lambat bebenor nak tutupnya...tu yg gas bergelojak keluar...

Thru CT scan otak abah ada clots sket...and abah pun ada batu karang sebesar bola golf kat pundi kencing...allahu....agaknya tu yg abah bila kencing macam nak putus nyawa katanya...
Abah masuk wad neuro dulu...later baru treat batu karang lak..further doctor bagi antibiotik sbb kencing abah ada kuman...

Alhamdulilah dlam hari rabu...akak dan abah keluar pada hari yang sama...




Tengah bagi penerangan pada ofismate yg datang melawat...apa yg doktor sketch kat ahkak...
Tangan tu berbalut bukan apa untuk elak jarum tercabut...akak boring duduk hospital..mintak kebenaran doktor nak keluar tengok abah and pegi ofis jap serta balik rumah...hehehehehehehehe..

Ni x-ray kaki mak...sebelah kiri sendi jari kelinking retak..gara-gara nak pasang langsir sehari sebelum ahkak balik ke Pekanbaru beraya....abah dah larang tunggu cucu tolong pasangkan..biasa la mak...mana nak dengar cakap orang...hehehehehehe.. bersimen bagai dekat sebulan..dah bukak tapi masih retak lagi..simen kat dua jari jer la...mak..mak..mak.. mentang2 simen dah bukak bukan main ligat lg berjalan...ahkak nasihat jgn ligat sangat sbb faktor usia lambat nak baik...so kena bawak slow n steady...tu pun nampak tumit macam biru...kena jumpa doktor balik ni...

Tuesday, July 11, 2017

Bulan, bintang dan matahari

Assalammualaikum,

Wahhh..bersawang blog ni...
Last weekend ke Port Dickson..ada site inspection..
Hari sabtu cuaca mmg baik..langit biru..air laut bersinar terang di panah matahari..
Seronok..dapat tengok matahari..sunset..planet zuhal..bulan dan bintang...rejeki....








sorang konon2 berangan jadi ahli falaq..yang pompuan ahli nujum....


This image was capture using my handphone thru the above telescope...


 

We stay kat sini..Klana Beach Resort PD, Teluk Kemang..bilik menghadap seaview lg...

Wednesday, May 10, 2017

Mengejar sunrise

Assalammualaikum,

Di suatu pagi..konon2 nak mengejar sunrise...di sepanjang MEX Highway...sekali cuaca ala sendu...


Then berakhir di sini....pekena laksa nyonya...sedappppp...


Friday, April 28, 2017

x-trail to singapura

Assalamualaikum,

Jakarta punya cerita takde mood nak buat..ni p ke singapore la..
Harus tepek satu gambar dulu...




Monday, April 3, 2017

Teaser : From Jakarta with love

Assalammualaikum,

Sempena merawat hati yang tak dapat ke Turki which suppose to schedule on 1st of April until 9th April due to unexpected office matters, ahkak dan suami serta dua orang anak ke Jakarta weekend baru2 ni...Actually, perancangan awal kami berdua jer sbb ada jemputan acara perkahwinan di Taman Mini Jakarta..so memandangkan ke Turki tak jadi..fund tu channel ke anak2 bawak la depa sekali..further ada la orang yang nak tolong bawakkan beg...hehehehehe..kami di sana 4H3M sahajerrr...

akak belanja 2 gambor ajer la yea dulu..sempat lg kami ke Taman Safari di Bogor..




Agaknya terkejut tengok rusa ni..abang gebu touchdown KL terus deman and cirit birit...

Tuesday, February 28, 2017

Bermalam di Seri Pacific

Assalammualaikum,

2hb February 2017 (thursday) konon2 nak tido semalam jer..maklumlah hampir 2 minggu abang gebu di kampung co-incident rumah yg renovate tak siap lg..booked la kat Seri Pacific Hotel KL..next to PWTC and opposite Sunway Mall. Kaedah cari dekat dgn rumah, senang parking n easy accessibility..hassle from jem..

Sekali end up sampai senin..hari2 akak booked thru booking.com...rasa macam banyak bebenor duitnya....staff kat reception tu pun dah kenal...uolls mesti tertanya2 awat la tak continue stay thru hotel counter...owhhh...harga bilik adalah amat berbeza yea..akak pun being advisable by them untuk booked thru agoda or booking...cheaper la jugak dkt RM100 compare klu kita booking seminggu dua sebelum for sure lagi jimat gila...tu belum masuk dine-in lg...punya la malas akak nak turun makan..main order dalam bilik jer...

Room besar.. service ok..hari2 suruh depa kemas..view dr 21st floor ngadap PWTC..bole la...
cuma ahad tu deluxe king room not available so booked la club king room...club king 25th floor up to 30th floor..Best thing u bole utilities their club lounge at 30th Floor...nak makan tit bits..ngeteh bole kat sini...akak masih stay in same room dari day 1 malas nak pindah tp my access card bole la sampai ke 30th Floor...



Mee rebus dia sedap...boleh makan untuk 2 orang...udang 3 ekor besar gedabak..



View from the club lounge at 30th floor






The club lounge.

Kebetulan ada sekumpulan indonesian enterpreneur tgh berdiskusi dlm one of the private room. Bila salah seorang keluar and he see abang gebu terus peluk..Luckly lelaki!!! klu pompuannn...oh mmm..grrrrrrrr....rupanya abang gebu punya long time friend...lorrr...kok ada di sini...mereka nak tubuhkan satu persatuan peniaga2 indonesia dgn peniaga2 malaysia...tapi kami tak bole sembang lama sbb ada hal lain...
Masa nak keluar one of the waiter tu tanya kami ni siapa..kami cakap la kami ni nobody..hanya rakyat marhaen sajor....

Friday, February 17, 2017

Port Dickson - Melaka - Nilai - Home sweet home

Assalammualaikum,

Sempat lagi ni sebelum waktu rehat habis...


Petang sabtu lepas swimming dalam bilik kitaorang ronda2 sekitar grand lexis..budak2 lain berbasikal ada, mandi kolam ada, memanah ada..macam2 la aktiviti staff lain n family buat...
kali ni more rilekss....tak terikat dengan aktiviti sangat...





Nak layan sunset...tapi awan mendung lak....




Dinner malam tu dapat complimentary cake dari hotel...
Staff n family yang celebrate birthday pada bulan january dan february semua diraikan...


lepas check-out kami semua ke Tangga Batu, Melaka...PA merangkap kordinator ahkak kahwin...
Kuning koa jahhhh.....

Otw balik singgah Nilai 3...lama bebenor tak singgah...cuci-cuci mata tengok karpet....
Wasalam.....

Berjimba di Grand Lexis, Port Dickson

Assalammualaikum,

Minggu lepas ada family day department ahkak sahaja di Grand Lexis, Port Dickson.
Kami seramai 55 pax berkampung selama 3D2N di sana.



Semua staff duduk kat premium pool villa (water chalet), boss jer duduk kat grand pool sky villa..(tower block)..senang nak skodeng kitaorang katanya..cheh!!!


This is my room...kami laki bini plus anis dan suami serta damia..


2 king bed...


Pantry dengan bilik air



The pool...
Bila menantu bawak cucu mandi kat kolam besar, time tu la ahkak terjun kolam...hehehehehe..
dalam 3 kali gak terjun...segala gaya renang praktikkan..kuak lentang, renang berirama..kupu-kupu...rasa macam sessi pembakaran lemak tercapai...kheh..kheh..kheh...




Kitaorang check-in hari jummat. Malam tu ada bbq dinner...tapi buat dalam dewan..


abang gebu tengah bagi ceramah ker khutbah jumaat...hehehehehe..
takde la..tukang baca doa jer...
(part 2 - later yea..)

Thursday, January 26, 2017

Ikan dan kerabu

Assalammualaikum,

Kali ini cerita pasal ikan pulak...


Minum es tebak dulu...roti tu sedap..


6 hari kat kampung ni, hari2 makan ikan...lampan, jelawat, baung, kaloi..kelomak..ikan teri..macam2 jenis ikan



kerabu ni besttttt.....


tepi2 sungai ni la depa ternak ikan dalam keramba/sangkar...
nampak tak sekawan kerbau seberang sungai tgh meragut rumput...

Friday, January 20, 2017

Kerbau lagi

Assalammualaikum,

Cerita kerbau tak habis lagi..
Kat sini kerbau merata-rata..buat rendang daging yg fresh mmg superb rasanya plus rempah ratus yg juga segar dari ladang...
Kenduri ajer tumbang 2 3 ekor kerbau..nak ada upacara adat tumbang kerbau seekor...
Ikan fresh usah cakap...nanti next entry cerita pasal ikan lak...




kerbau betina ni dok tenung jer ahkak..ingat nak kidnap anak dia kut  
or 
ingat nak tackle laki dia la tu...iskh..tak kose teman....



Ni la laki dia...nak mengoda ahkak la tu.....keh..keh..keh...

Friday, January 13, 2017

Manusia, kerbau dan bola

Assalammualaikum,

Bersiaran balik ahkak..
Saje jer nak ucap tahniah kepada si Faiz Subki atas kemenangan FIFA Puskas 2016..
Bila tengok gambar bawah ni..kerbau pun ada keinginan nak main bola...ngeee...

Lokasi : Padang sepak bola, kuok city, kampar, riau, indonesia..