Sepanjang menyediakan juadah berbuka di waktu PKP yang dah masuk hari ke 5, alhamdulillah ada chef import.
Hehehehehehe..chef import ni actually staff. Dia duduk menyewa blok sebelah. Aterrr...sian ler..tak kan nak bior berbuka dengan bersahur sorang2. sekurang2nya ada tambah sorang lagi jemaah masa solat terawikh. Tu yang ngajok tido rumah...sambil tu mudah sikit nak discuss kerja..takde la spend masa kat video call. letih lagi nak menaip wassap.. jumpa depan2 senang. Ada sorang lagi duduk cyberjaya...sorang2 sebab member rumah balik kampung..tapi lebih dari 10km..tak pasal pasal kena masuk dalam sebab langgar PKP...
Lagipun takde la rasa bersalah bila menerima gaji bulan lepas dan inshallah bulan ni....sekurang2nya buat juga kerja office..dari pkl 9 sampai pukul 4 jer la. idok ler memerap jer tido baring makan...
Ok la..senarai menu berbuka..
Day 1 : Kari cencaru, ayam paprik, sayur terung goreng..kuih lak karipap segera
Day 2 : Butter chicken salted egg, asam pedas ikan bawal emas, daging masak kicap (dah 2 bulan dalam peti) dan kuih badak berendam.
Day 3 : Siakap goreng 3 rasa, tomyam ayam kung, kailan goreng dan kuih onde2.
Day 4 : Ketam masak lemak cili api (ketam ada 2 ekor jer campur udang sket), ikan sardin goreng, sayur kobis dan kuih ketayap.
Day 5 : Menu hari ni mcm nak masak asam pedas kepala ikan jenahak dan sayur campur...rumah ni ikan mmg peberet akak dan abang gebu...ayam dan daging kurang..tapi staff ni tak makan ikan so tu yang ada menu ayam hari2..(jenis ikan tertentu jer dia makan)
Owh..menu diatas tu dimakan masa berbuka dan bersahur keesokan harinya...bangun sahur cuma masak nasi dan buat air panas sahaja..
So far bekalan makanan basah dan sayur2 senang dapat...sepanjang PKP mmg ada PS yang tolong belikan...dia beli kat Pasaraya Hero Serdang...murah2 dan segar2...tapi tu la kena siang, cuci dan susun dalam peti.
Sbb yang selalu order online barang dapur basah musim PKP tak buat delivery. Cuma last 2 weeks baru open order tapi slot dlm setengah jam habis..alhamdulillah manage dpt slot..dah 2 kali hantar cuma order limit la..kira bagi peluang kat orang lain juga..tapi dengar2 cerita stok barang lak kurang..siapa buat order untuk deliver minggu depan depa akan update time to time samada barang ada atau tak..
PS lak tak sihat. nampak gaya kena cari alternatif lain another delivery..klu mahal sket nk buat camno..kena la jimat2...Uish serik la akak beratur kat pasaraya tu..
Ni menu Day 2. Asam pedas tu akak masak. Awas2 dia blend dengan buah keras sket..lps tu first time ubuh labu jepun..macam timun jepun tapi lebor2..
Tak jumpa pun badaknya... hehehehehehe..
Menu Day 3
kalau setakat akak berdua..makan sambal ikan sardin (ikan sardin tu wajib digoreng dulu..klu sardin tin kecik boleh tahan 2 hari) atau telur mata inshallah dah cukup nikmat..tapi syarat mesti ada sayur. kuih2 tu mmg takde la sbb akak mana reti buat..setakat beli kacang hijau, sagu dan instant kuih gunting buat bubur tau ler...
Till then..selamat berbuka puasa semua..
4 comments:
Staff tu ke yg buat kuih2 semua?..sedap2 juadah berbuka😊
Last pi shopping kt Giant batu caves hari Ahad seblm puasa, beratur pjg..masa tu barang2 basah, sayur2 banyak lagi..
Pintar sekali chef import nya ya .. sajian hidangannya mantap enak semuaa 😋
Ya Allah sedapnya tengok juadah-juadah tu. lapar pulak rasanya haha.
Nohas : Yea kak..kuih2 tu semua dia buat.
Betul klu pegi pasaraya beratur siap punya panjang..tu pun datang pkl 8.30 pg..ingat kita paling awal..sekali ramai lagi yang awal..hehehehehe
Himawan Sant : terimakasih drop by...hahahahaha..chef import untuk sekejap sahaja..selepas lebaran sudah berhenti..
Seorang syed : maaf sekiranya posting saya membuatkan anda lapar. No worry saya akan share lagi juadah lain...inshallah..hehehehehe..
Post a Comment