Monday, July 26, 2021

Banjir

Assalammualaikum,

Musibah ni datang dalam macam-macam bentuk.

Ntah la..nak kata musibah atau kesilapan manusia.

Klu hari ini tak ok lagi kena naik bendera putih...

Eh! jangan salah tafsir...

Ceritanya macam ni.

Hari Sabtu dalam pukul 10 mlm dapat panggilan dari staff yang duduk kat tingkat 14. Katanya paip pecah dalam pump room..air laju gila..macam nak pecah dah pintu...koridor jangan cakap la...bergenang air..siap air masuk rumah dia sampai dalam bilik...lps tu lift pulak berdekatan...laju gila la turun...banjir lift pit..

Tangga pun dah macam air terjun....

As a result semua kelima-lima lift off..dengan lift bomba sekali yea...well stranded la kami yg duduk tingkat tinggi2 ni...tak boleh turun n tak boleh naik.. Mana yg dah mmg kat bawah..p la cari hotel...

Mana yang tak sihat ke, nak terberanak ke..tunggu la dulu...

Kebetulan rumah teman mmg satu barang dapur pun takde (3 weeks in a row bz gila)...yea la ingat semalam nak pegi la market. Camno...gila la turun dari tingkat 28..lepas tu nak naik lg 28 tingkat bawak barang bagai...bukan ketaq lutut..mau demam seminggu..tu pun kalau tak semput...kalau umur 30an still fit lagi inshallah...ni dah nk masuk 50 siri..

So godek2 la apa dalam kolkas tu...ada ikan kering zaman dinasour...lps tu masak la spagetti..takde bawang bagai...campak2 apa yg patut...

So kalau hari ni lift tak ok..kena la ada orang tlg bwk drone hantar barang...hehehehehe..

Owh..difahamkan juga 3 hari sebelum kejadian dlm 2.30 pg jadi benda yg sama (minor jer kut)..tp masa tu guard tgh meronda..dah betulkan...so jadi lagi..maka ni yg teman kata sebelum ni musibah atau kesilapan manusia...alahaii...

Kita kibar la bunga putih ni..ngeee....


Wednesday, July 21, 2021

Salam Aidil Adha

Assalammualaikum semua,

Harap semua sihat2 yea.

Dulu semalam teman pegi untuk 2nd dose...so far takde la deman n pening bagai..alhamdulillah ok.

Oh ya sempena hari raya aidil adha yang jatuh semalam, teman nak ucapkan selamat hari raya..maaf zahir batin..

Harap semua dapat menjalani ibadah qurban dengan sempurna pada yang diberikan rezeki untuk berqurban pada tahun ini..



Saturday, July 17, 2021

Kalau kail panjang sejengkal

Assalammualaikum,

Petikan dari kejadian yang berlaku pada tahun 2022.

Liza: Mr KTA, i think no need to have a meeting la dengan client. Fully understood kot instruction dia..straight forward jer job ni.....lagipun uolls dah buat paperwork dekat 3 minggu kan..

MK : Eh! mana boleh..nanti salah skop...kena la ikut protokol...kita kena dapat itu..dapat ini..

Liza: Well, depa pun dah setuju dengan SOW yg kita bg dlm sebutharga tu...further dokumen pun dah bagi..klu tak lengkap boleh jer mintak dgn depa..

MK : Ala...meeting online jer...bukan susah pun...

Liza : Tapi Mr. K, client ni bukan suka klu kita arrange meeting..tambah2 online ni..he's not and IT person..klu dia call kita, lps tu tanya kita free bila boleh jumpa..saya akan cakap esok pg ker..or tengahari..lagipun dah kenal lama..mmg arrangement macam tu..takde la nak protokol2..set meeting bagai..he is typical old business man..n tak hanky panky.

MK : Ala..meeting kejap jer...

So that day pun sampai...

Liza, Mr. K, Mr S n client pun meeting la...Big Boss client cakap..ok kita meeting sekejap ya..dalam 10 ke 15 min jer...sbb i ada byk lg meeting nak kena attend...well...faham ler sbb business man kan. Masalahnya meeting start at 10. Boleh pulak Mr. K kata joint lambat sket dlm 10.30..ada hal lain...Eh!

Chit chat dgn client to buy time...Mr. K pun masuk...pung pang pang englishnya.....dah nak end of the meeting last2 Mr K tanya client...where this thing located ek...Wooo....Hang on there...Liza terkejut...Weh! Mr. K..u tanya soalan apa ni...

Big Boss client terus sound setepek...apasat awak tanya ini tempat dekat mana...kamu sudah dapat ini job mesti sudah buat research kan..u boleh search internet..google ka..apa guna hp dengan laptop mahal2...sebelum meeting u should sudah prepare maa...u yg call for meeting...for me u sudah gagal...first time meeting u sudah gagal....belum tengok kerja lagi...Apa i expect dari u ya..the best..saya cakap sekali u sudah faham..kalau tak faham boleh tanya kali ke-2...takde mau tanya banyak2 kali..bukan susah pun..buat survey jer..bagi u punya opinion..tak boleh buat saya cari orang lain...klu u sudah separuh jalan buat saya bayar itu kos..

U dengar ya...saya tak buat business ni main-main yea...sy boleh dapat RM10..dan saya boleh jadikan ia juta-juta ma...

Oh!no.... gone la relationship bertahun-tahun si Liza dgn BB..dek soalan dan sikap si Mr. K tu...

So..Liza telah mengunakan kepakaran sebagai seorang wanita...(ambik risiko sebenarnya)...ala boss BB..u makan itu sarapan..lepas tu ubat sudah makan? jangan marah2 nanti darah naik..(owh..epic..)

Sekali BB buat nasi tambah lagi..you dengar sini..i sudah kenal ini Liza puluh-puluh tahun..dia banyak tolong bagi nasihat sama saya..like my sister..i respect dia..she know how i work...takpa...Liza i ada satu lagi job untuk u...Perghhhhh...lega...


Orang kata..klu buka pintu 40 minit lepas subuh rezeki datang...



Thursday, July 15, 2021

Teka teki

Assalammualaikum,

Sabtu lepas kitaorang ada attend virtual treasure hunt.

Yea la..dah kena kurung dalam rumah kita participate la dalam aktiviti membina minda...

Ada 25 team termasuk team dari Sabah. Company kami ada 5 team. Macam biasa jadi main sponsor...ala hadiah tempat pertama RM1,000. Tempat ke 2 : RM700, Tempat ke - 3 : RM500 dan 8 hadiah saguhati RM300.

Kira ala-ala melancong la..pergi ke tempat atau negara seperti Penang, Singapura, Vigan City Filipina dan London. 

Ada 20 soalan..dan 2 soalan teka teki..

'It measures but not for your quest

one that commands I shall put you a test

A foot or less in any shape is the best

Just submit it and 5 points you shall nest'

Ni kacang jer jawapannya : Ruler

Soalan lagi satu

'A lead writer is what I want

Any brand or make shall count

Half a score this is paramount

Full points I will surely account'

Nampak macam senang nak jawab kan..: pensil (so kami submit gambar sebatang pensil...dapat separuh markah..semua macam tak puas hati...judge suruh baca betul2 soalan...adoii...kami ni bukan terrer maksud-maksud bahasa inggeris ni...sekali kat ayat score tu...cheh! yg membawa maksud 'twenty'. So separuh dari dua puluh adalah sepuluh..kena hantar gambar sepuluh batang pensil...baru dapat full mark..

Well..it fun actually..tapi kena make sure dalam team ada yg betul2 otak geliga nak jawab soalan2 ni...hehehehehe..teman tak sampai la jadi 'Siti Muslihat'...

Alhamdulillah..semua team kami menang hadiah saguhati (new bee maaa...)..jadi ler balik modal untuk main sponsor...

Wednesday, July 14, 2021

Mencuba

Assalammualaikum,

Sebelum kita mencuba sesuatu yang baru, kita perlu lakukan research kan...

Lihat kepada pro n cons..listen to expert review...

Atau stick kepada benda yg sama cuma tambah baik sahaja..

Teman ni mmg sejenis MALAS nak explore...

Teman nak..klu teman dah decide..i just need one button..wallah..settle semua and off course at my expectation..

Ni banyak bebenor nak buka tu..buka ni...hishhhh...muat turun bagai...tak kuasa teman...




Monday, July 5, 2021

Senang Orang Susah Kita

Assalammualaikum,

Lately ni teman banyak berfikir (sebelum ni berfikir juga tapi takde la deep sangat)..

Teman berfikir tentang apa yang akan berlaku esok dan hari2 mendatang...

Tentang keadaan sekarang...mampu ker bertahan...

Cuba menangkis dan mengclearkan apa yang ada...

Haishhh...masih lagi...ada...

Ada la juga minta pendapat orang...

Awat la banyak sangat optionnya..

Satu tahap dah bulat pembentungan...semua dah isi...

Tetapi datang pula perkataan 'what if...'

Klu dulu...datang..pilih..okey proceed...sbb teman bukan orangnya yang suka berlama-lama dan berfikir lama-lama...

Sekarang.....banyak sangat kekangan...eeeiiiii...geram betul la...

Hehehehehehehe...jangan marah yea...

Handphone teman ni dah hampir nak penuh storagenya...kira tahap kritikal lah...

Nak beli kat kedai..kedai tutup...

Nak beli online..ntah apa2 yang dibaginya nanti...

Rasa2 sampai hujung tahun ke kita kena kurung ni...



Friday, July 2, 2021

Cucuk 3

Assalammualaikum,

Minggu ni minggu yang super bz.

Senin - Mak ada follow-up kat IJN. Suppose sister teman yg bawak, tapi sakit lutut lak..so 5.30 pagi mak call kata adik tak boleh bawak...sebagai anak yang solehah...hehehehehe..teman kata 'ok mak'...terus wassap PA teman re-schedule online meeting 9.00 pagi ke pukul 2.30 petang.

So lepas subuh dah gerak ke KL. Mak kena ada kat IJN sblm pukul 8. Kena buat ultrasound n check pacemaker dulu sebelum jumpa doktor pukul 10. 

Selasa - Teman punya appointment vaksinasi di precinct diplomatik pukul 12 tengahari. Kali ni meeting pagi pulak..bukan apa takut la dengar orang cakap lps cucuk ramai yang sakit kepala la..demam la..etc.

3 4 hari sebelum cucuk teman ambik vitamin C atau minum jus orange. Hari kejadian lepas cucuk pun minum jus orange. So far ok jer..alhamdulillah takde apa2. Cuma lenguh  sket kat tempat cucuk jer...next dose another 3 more weeks inshallah...

Setelah selesai, nak keluar..ada la petugas tanya 'puan tak nak ambik gambar sebagai kenang-kenangan ke?' 'iskh...takpe la segan ler.....hehehehehehe'    'alaaa...takpe puan saje suka2...meh sini saya ambilkan'....dan teman pun terjebak sama mengambil gambar....hahahahahahaha...dengan request bagi nampak sekali background belakang tu...

Sempat lagi on the way nak balik rumah ber-online meeting dgn bossess...break kejap sbb naik lift n masuk rumah...lps tu sambung balik meeting...alahaiiii....


Esoknya Rabu bawak abah pulak cucuk untuk 2nd dose. Cakap dengan abah, yang abang gebu akan tolak kerusi roda masuk dalam sampai proses pemantauan. Abah cakap kamu ler bawak abah...takut dia tak reti...tolak pelan2..maklumlah tangan teman kan semalam baru lps cucuk.  Macam biasa 'ok bah!!'...sekali lagi teman cuba untuk menjadi anak solehah...wohaaaa.....

Tuesday, June 29, 2021

GBS

Assalammualaikum,

Hehehehehe..bukan BTS tapi GBS which stand untuk Geng Bas Sekolah..well bas ni bukan guna untuk bawak budak sekolah tapi bawak penumpang as bas henti-henti...ala...as a city bus.

16 biji kesemuanya kena inspect...part of plant and machinery exercise..asset vehicle...

Rasa macam pegawai penguatkuasa pulak...every inch kena tengok...siap tengok bawah bas lagi ada bocor atau tak...engine running smooth tak...vehicle registration telly tak dengan kat badan bas..casis number...bilangan kerusi sama tak...ada ubahsuai ke..major komponen ada tukar atau tak...maintenance log..mileage..air cond function or not...tyre bus camno..botak...etc...

Teman jadi supervisor jer...iskh..cukup la satu bas teman turun naik inspect......yang lain2 budak2 teman tengokkan..teman ronda keliling jer....

Luckly inspect dalam kawasan berbumbung...klu tengah panas..lit lit tu...uish...mau demam semua...

Well, bas2 ni baru umur dekat 3 tahun...life span depa antara 10 ke 12 tahun jer...

Bila la dapat inspect vessel lagi...





Monday, June 28, 2021

Asap dan tenggelam

Assalammualaikum,

Macam biasa dari balkoni rumah teman. Pemandangan matahari terbenam hari-hari boleh tengok kecuali cuaca mendung atau hari hujan. 

Cuma 2 hari lepas..nampak macam pelik..awan berkepul2 di kaki langit. Dua kali pandang macam sesuatu yang besar terbakar...panggil AG...entah la sayang oiii...abang tak tau apa tu...

Tadi tengok dalam news feed. Oooo...belah2 dengkil sana nun ada kawasan lambakan tayar terpakai terbakar...


P/s : Lately ni bila stress fikir pasal kerja..sebelum tidur malam layan 1 ke 2 episod drama Pinggan Tak Retak Nasi Tak Dingin. 28 episod to go...Teman suka tengok hero n heroin berlakon..hero handsome..ada lesung pipit lagi...heroin mmg ler lawa...

Dalam Episod 12 : Kata hero(aka husband terpaksa) ke heroin (aka wife)..:..perempuan klu dah berkahwin kena jaga penglihatan, pergaulan dan ingatan daripada lelaki lain, ingatan kat sini jer...(sambil tunjuk kat dada)...ala..sweet bebenor...  Lepas tu semalam maraton 13 episod dengan abang gebu tengok drama Tuan Danial (pelakun lelaki yang sama lagi...adoiii..)...

Teman wonder why suka bebenor tengok pelakon lelaki ni...which sebelum2 ni tak ambik port pun siapa pelakon2 tu...

Pelakon ni mengingatkan teman kepada junior staff teman dulu...ada la iras2 sket and yes pelakon ni mmg handsome lebih (maafkan isterimu bang sebab puji lelaki lain..hehehehehe..takpe dia handsome but you tetap selamanya gebu kat pandangan mata i...wohaaa...)

Dia tak pernah membantah apa kakak dia suruh...buat itu ini..pegi visit sama2...cerita pasal family, (which teman mmg try to avoid to have very2 close contact dgn colleague)...cuma bila teman pindah kerja lain kami kurang contact...lps tu tup2 dengar kahwin (tak ingat ler pegi ke tak masa dia kahwin) kemudian dapat berita meninggal diusia muda...jatuh juga la air mata bila dengar khabar dia meninggal tu..i feel so touch...mungkin sebab teman dah anggap macam adik sendiri...

Kebetulan kat ofis sekarang ada sorang lagi lebih kurang iras muka...haiii...matured guy, rajin juga dia ajak menyembang pasal kerja...nak timba ilmu katanya...siapa la teman...supervisor biashe..biashe jerr...


Thursday, June 24, 2021

Bekerja sambil bekongress

Assalammualaikum,

Apa yang bekerja sambil berkongress tu!!!

Hari ini dan esok ada kongress antarabangsa kali ke 23 anjuran Rism.

Sambil buat kerja ofis kita menghadiri kongress...

Ok juga tu. 

Klu sebelum pandemik mesti la nak kena pergi tempat kongress tu kan...

Klu kat KL ok lg boleh ulang alik balik rumah..

Tapi tu la..payah la pulak nk buat kerja klu dok attend kat dlm dewan kan..

Nanti orang cakap macam dia sorang jer banyak kerja..hahahahahaha..

Ni online jer...kerja siap..sijil pun dapat..6CPD tu...

Macam biasa opis jadi salah satu sponsor...



Tuesday, June 22, 2021

Kemas

Assalammualaikum,

Teman ni bukan orang yang pengemas tahap gaban...yg rumah susun helok jer perabut bagai, cadar licin takde kedut, habuk mmg penyegan la nak hinggap...ala mcm kita tgk ID...ruang dapur kemain bersih..tersusun cantik...

Cuma bila teman memandang sesuatu tu..mcm semak jer..teman akan find solution. Salah satu bila ruang balkoni dah dipenuhi oleh bunga-bunga AG. Makin lama makin bertambah..nampak mcm tak organize. So teman godek-godek ler sopee..jumpa la rak bunga..ada 2 tingkat dan ada 3 tingkat...klu 3 tingkat tinggi bebenor sbb rumah teman dah tinggi pun. Hehehehehehe...

So teman pun order satu as a try. Bila sampai dan assamble..eh!mcm ok jer...AG request order lg dua...amboiii....

Hasilnya...taraaaa....(well takde la kemas mana..tp kemas la pada pandangan teman...hehehehehe)



Ada antara pokok2 bunga ni daun dia macam kekuningan...bila belek2..eh..ada ulat/spora la...Guess what!!, AG p sembur dgn bygone...adoiii..bang mati la pokok2 tu....


Wednesday, June 16, 2021

Ketahui kadar oksigen anda

Assalammualaikum,

Musim-musim pendemik ni selain dari ubat-ubatan, banyak tools dipasaran untuk check keadaan kesihatan kita. Kira setiap rumah perlu ada la..bukan wajib..tapi kalau ada duit lebih beli la...

Antaranya alat untuk check tekanan darah tinggi, kencing manis, suhu badan dsbnya.

Sekarang tengah 'in'..alat untuk mengukur interpretasi kadar oksigen dalam darah. Maklumlah varian baru ni kan ker ganas..takut kena 'Happy Hypoxia'. Uolls google ler apa maksud HH ni yea.

Dengan kata lain kadar oksigen dalam darah drop drastikly tanpa disedari oleh pesakit. Alih2 ......

Alat ni nama oximeter...kecil dan murah jer sekarang..kat shopee boleh dapat dlm 20 hinggit ke bawah. Hari2 boleh check..bacaan mesti 95% ke atas..klu bawah 80% segera ke klinik berhampiran...

Itu sahaja pesanan penaja untuk masyarakat sejagat.



Tuesday, June 15, 2021

Awan Candy

Assalammualaikum,

Semalam masa tang tengah2 azan maghrib tu, snap dibalik pintu kaca gelungsur.....(orang tua2 cakap sebelum maghrib kena pastikan semua pintu dan tingkap rumah tutup...nanti menderu2 setan masuk rumah)




Monday, June 14, 2021

Cucuk 2

Assalammualaikum, 

Hari ini pukul 9.00 pagi giliran mak pula untuk dapat dose pertama vaksinasi.

Lokasi adalah di Institut Jantung Negara, Kuala Lumpur.

Hari ni juga merupakan hari pertama pusat vaksin dibuka di IJN.

Dan mak merupakan pesakit IJN yang pertama menerima suntikan vaksin. (reporter mana ni!!!!..tak nampak pun..hehehehehe..)

Diberitahu bahawa untuk hari ini kebanyakkan penerima suntikan adalah bukan pesakit IJN...tu yang seronok bebenor doktor2 dan petugas kat IJN tu bila tau rezeki mak dapat suntik kat situ...alhamdulillah. sepelaung jer dari rumah.


Senget benget mask tu mak oiii...


Klu siapa tak berkerusi roda dan sakit lutut boleh ler ambik gambor kat bawah tu...

Esok giliran Abang Gebu dengan adik ipar si Fuad pula dapat dos vaksin....(maklumlah baru jer masuk kategori warga emas...hew..hew..hew...hew...)



Thursday, June 10, 2021

Cucuk 1

Assalammualaikum,

Semalam first person in the family yang menerima suntikan vaksin. Siapa lagi kalau bukan man of the house. Abah.

Sepatutnya abah dapat suntikan 28hb lepas. Tapi tak perasan message depa htr pada 18/5. Maklumlah daftar guna hp mak..mak bukan selalu tengok pun. Masa bawak abah follow up ke KKKL pada 19/5, teman tak tergerak hati nak tengok hp mak. Bila kena jumpa doc on behalf abah..pada 27/5 teman tetap tak tergerak hati nak tgk hp mak.

Bila bawak abah pada 31/5 baru la tergerak hati nak tengok. Lorrr..dah terlepas.

Pada 1/6 first day of MCO, abah kena ambik darah kat KKKL. Lps tu sajer la round kat Stadium Titiwangsa tu...mana tau boleh walk-in. Selang beberapa hari jer kan. Eh! nape takde orang. Rupa-rupanya PPV tu dah pindah ke MITEC pada 31/5. Cheh!

Hari kejadian, slot abah pukul 11.30 pagi. Sampai sana pukul 11.15 kat parking la.  By 12 semua settle. Very the smooth and efficient. Might b sebab abah umur dah tua dan berkerusi roda kut. 





Monday, June 7, 2021

Stress Release

Assalammualaikum,

Apa khabar semua? Harap2 semua dalam keadaan sihat dan diberi ketenteraman jiwa.

Kenapa diberi ketenteraman jiwa???? 

Sebab selalu juga dapat notifikasi dari group-group sebelah. Tentang berlaku peningkatan kes bunuh diri dikalangan rakyat Malaysia selepas MCO yang pertama. 

Terdiam seketika bila baca yang bunuh diri tu lelaki Melayu, umur antara 38 ke 45 tahun dan bujang. Tinggal menyewa. Allah...

Kat ofis ni pun ada juga yang bujang2. So bila kita tengok kerja dah macam kelaut, kita pun riki2 la apa yang patut. Stress pasal apa? . Klu stress pasal tak dapat jumpa keluarga d kampung, stress sebab kerja banyak, stress dengan boss ker, etc. Tapi mereka ni tak nak cerita. Klu stress pasal duit..la ni semua orang mengalami masalah yang sama. Hehehehehe..Waima apa pun bercerita lebih baik dari memendam sahaja..yea dak...

Teman punya stress bila tanya budak2 ni last monday bila nak htr calculation analysis dan report. Seminggu tanya buat senyap jer..Hari ni 3 report 3 calculation korang htr. Lps tu calculation ke laut..ding dong ding dong...

Stress bila koa suruh laki order makanan sbb koa tau koa ada back to back meeting dan report checking bagai..alih2 laki koa baik punya landing (alasan sbb tak boleh tengok TV kat ruang tamu sbb bini WFH so masuk bilik, on aircond lps tu hanyut). Alih2 koa buka tin sardine..potong2 bawang halia bagai..siap sambal sardin dgn sayur kailan dlm 30 minit.

Tambah stress kalau koa beli barang ada label lps tu konon2 nk mcm tgh in sekarang convert ke bekas lain. Lps tu acah2 nak letak label with fancy wording (which lambertttt lg koa nak buat).

Macam bawah ni bila biji selasih dgn biji sawi seakan2 jer...hehehehehehe.


As a result...teman masukkan biji selasih dalam yogurt drink sambil mata buntang tengok numbers kat laptop...haihhh...


 


Saturday, May 29, 2021

Pre-online meeting sebelum full MCO

Assalammualaikum,

Bila kerajaan umumkan yang 1hb June full lockdown, pagi ni dah start first meeting online.

Boss besar nak bagi perutusan.

Since kami ada dua team : satu property consultant manakala satu lagi yayasan

Kebetulan kami dah ada IT Manager...

To smoothen the company business perkara2 yang dibincangkan adalah

1. Everybody ada laptop untuk work from home. Kalau laptop tak perform, habaq mai..company belikan software baru..tapi kena potong gaji sket la lepas tu..hehehehehe..

2. Kalau takde laptop..company akan belikan..

3. Access to server

4. Even BDR pun everyday by 9am to 10am dah ada online meeting. After lunch 2 pm ada satu lagi online meeting. Ni setengah jam jer...kalau ada nak discuss, Heads are available 9 to 6 pm. Dan sama juga dengan staff. If head nak discuss at 12.00...pukul 12 tu kena ada tercongok depan PC bukan bg alasan tertidur la..makan la...no..no..no...kalau itu berlaku potong gaji..senang cerita...BDR bukan alasan nak ngulor...

5.  Office phone line will be directed to heads...klu head 1 tak jawab, pegi ke head 2, head 2 tak jawab p ke head 3...klu semua tak jawab..teruk bebenor tu..

6. Always communicate with colleague...selalu2 la tgk phone on any updates..

7. Alaaa...first MCO dulu ok jer...duduk rumah kerja tetap jalan...servis to client inshallah tip top..


Stay safe everybody...

Thursday, May 27, 2021

Pelindung muka

Assalammaualaikum,

Sebagai langkah tambahan untuk mencegah penularan penyakit C19 ni, selain kena pakai 2 lapis facemask dalam ofis, syarikat juga mengambil keputusan untuk menyediakan 'face shield' untuk staff. Sehari sebelum dapat yang syarikat punya, teman dapat face shield yang dibeli di shoppe.

Kita beli yang mur mur jer..satu RM2.0...yang syarikat punya tak tau la berapa harganya...siap kotak bagai, sarung kain, kain lap..iskh..iskh...


Yang kiri tu syarikat bagi...yang kanan mur2 jer...

Tapi setelah memakai kira2 dalam 5 ke 10 min, teman rasa lain machiam....

Rasa pening dan perut bergelodak...sebab apa yea...adakah ini sindrom claustrophobia????

Mungkin sebab teman berkaca mata dengan silau yang tinggi kemudian letak face shield ni..biasan imej ke retina lepas tu membawa ke otak dan melalui koklea...ntah la...rupanya bukan teman jer...si syazwan pun sama...

Camne la barisan depan yg pakai complete PPE tu...

Owh...pagi tadi boss besar tanya pendapat camno nk trace staff2 yg bujang ni on where their about. Yea la..kita tak tau dgn siapa mereka jumpa...
Alaa...senang jer boss..suruh diaorang share history my sejahtera...kat group wassap office.....

Ambik kau...semalam since cuti siap ada dua tiga staff bujang yg pegi IKEA la, Mytown la...farmasi. Jaya one, kedai gadget...

Ni la yang menyumbang kepada peningkatan kes...budak2 muda ni tak reti duduk diam. Orang suruh duduk rumah...merayap jer depa...nak kena rotan ni..

Kita ni punya la jaga...sehari 2 tempat jer..rumah dan ofis...keluar bila terpaksa...2 minggu sekali la stock up barang dapur...tu pun immediately pasaraya buka kita dah tercongok..dan kurang2 spend masa dlm setengah jam lebih sket dalam pasaraya tu...lps tu terus balik rumah takde nak merayap sana sini...


Tuesday, May 25, 2021

Rindu 1, 2, 3 dan 4

Assalammualaikum,

Sekarang ni ramai yang share kat media sosial, video call anak2 yang tak dapat berada di samping ayah dan ibu tercinta serta orang yang disayangi ketika sakaratul maut menjemput.  Allahhh....

Memang teman boleh jer hari2 jumpa mak n abah. Tapi teman ambil langkah selamat. Sebab teman tak mau teman yang akan membawa penyakit. Kecuali atas sebab kecemasan. Seperti bawa mak n abah untuk appointment kat hospital dsbnya. Tu pun segala mak nenek SOP teman pakai.

Maklumlah kat ofis tu hari2 ada orang jumpa teman, Staff la nak discuss itu ini. Tapi teman memang dah kabor...jangan merayap tak tentu arah. Tapi siapa la teman untuk menghalang orang. Tak kan every hour nak report...iskhh..tak siorrr bak kata orang perak. Bila balik kerja sah2 naik lift nak ke rumah kan..kadang2 ada orang lain dalam lif lagi ler teman seram...Doa la supaya kita semua selamat...aminnn....

Tapi...Dema2 ni lagi rindu kat mak n abah...

Rindu 1

Rindu orang jauh ni. Balu arwah fahmay. Katanya dapat ubat la rindu sket bila ngulit cucu. 


Rindu 2 ;

Yang ni selang satu negeri jer...Senawang mariii...


Rindu 4 :

Yang ni satu negeri tapi lain daerah. Selang seminggu video call opah n atok. Hai la cucu...



Rindu 4 :

Yang ni paling dirindu....ni la Amin. Tu ketiduran lepas mengamuk tak dapat pegi rumah opah.
Walaupun berlainan tingkat. 
Memandangkan adik kat bangunan ofis dia ada yang positif...mmg tak nak ambil risiko turun ke rumah mak.


Monday, May 24, 2021

Kartun Kegemaran di Waktu Kecil

Assalammualaikum,

Oh! hari ini lemau sikit...bukan apa dah la sakit perut ulang alik ke tandas, lepas tu PA hari ni takde so ada kerja kena buat sendiri...

Kau kenapa mak gebu (panggilan dari wak lat, awat la panggil mak..abang lawannya akak lerr...or lebih afdal panggil......hehehehe). 

Selama ni tak pernah ada PA boleh pun buat sendiri...eh! tak juga suruh exec buat..

Ok kita take a break kejap.

Sajer jer nak share kartun kegemaran kami adik-beradik masa kecil...maklumlah yang lelakinya lagi ramai dari perempuan...so ada la perempuan tu terikut-ikut gaya abang dan adik2 lelakinya...

Taraaa......


Comel jer Goku and Gohan masa kecil...


Super saiya




Dengar2 tahun 2022 nak keluar filem super saiya ZZZZ..... 


Friday, May 21, 2021

Forgive and Forgiven

Assalammualaikum,

Orang kata mimpi ni mainan tidur..

Tapi entahlah lately ni ada la si polan ni masuk dalam mimpi..

Tanya abang gebu and he said mungkin dia nak minta tolong...

Eh..takpe tiap2 hari teman baca al-fatihah 40x lepas subuh dan niatkan selain dari diri sendiri, kaum keluarga, nenek moyang, Rasulullah SAW termasuk juga sahabat/teman/kawan/boypren/girlpren yang pernah kenali dan mengenali teman.

Yang teman tau teman dah minta maaf pada sesuatu yang teman tak pasti mana silapnya dan confirm teman takde salah apa2...hati manusia mana la kita boleh tebak kan...

Malas fikir...hari jumaat ni baik kita beli biskut nabati, sedekah kat kawan2 untuk breakfast...


Jadi la macam sungai..walau tersekat oleh batu masih mencari jalan melepasinya...


Thursday, May 20, 2021

Kabut / Kabut

Assalammualaikum,

Hari ini adalah hari raya untuk sesiapa yang berpuasa 6 berturut2 sekiranya bermula dari 2 Syawal. 

Alhamdulillah dan tahniah.

Sesiapa yang belum kita usahakan lea yea..inshallah dipermudahkan.

Pagi ni seronok pula tengok suasana luar rumah...

Skyline dilitupi kabus...

Udara pun sejuk...



Sentiasa jaga diri.

Pakai pelitup muka

Basuh tangan 

Elakkan berada diluar rumah/pejabat jika tiada keperluan.

 

Tuesday, May 18, 2021

Expired Card

Assalammualaikum, 

Bila kad yang kita selalu guna ada expiry term...rajin2 la nengok yea.

Jangan jadi macam laki teman...mengelabah semacam bila kat smart tag line tulis 'kad anda tak sah'. Oiiii cuak wooo...mana tak nya baki ada dekat 100 lebih. 

Setakat lenggang kangkung p cari booth yg boleh buat payment ok lagi..ni siap kena hon dan maki hamun dari other driver kat belakang kita...oh no....


Yang kad bawah tu expired bulan 4. Cheh!..ingat boleh transfer baki amount kat kad baru. 
Sekali tak boleh.
Kena daftar kad ni kat portal dulu then baru p link yang untuk refund. Depa akan masuk duit dalam akaun.
So kena la top-up kad baru tu another RM100.... 



Sunday, May 16, 2021

Raya PKP 2021

Assalammualaikum,

Raya tahun ni sama macam raya tahun lepas. Kena duduk rumah. Tak boleh ziarah menziarahi.

Takpe la...

So petang ramadhan terakhir, teman masak la lauk sket.

First attempt buat kuah lodeh lorrr sbb selalu paw yang mak masak...

a) Bahan semua ada : udang hidup, tempe, tauhu kering, carot, sengkuang, kacang buncis, cili merah, terung, kobis, suhun dan fucuk. Guna santan kotak kara jer senang..

b) Rupa : elok kuning nyea..

c) Rasa : hehehehehehe..tawar melesior..sbb teman letak garam sikit bebenor...

2nd dish buat ayam goreng masak sambal merah. 

Rupa : tak berapa berkilat sangat sbb kurang minyak...Memandangkan abg gebu tak suka letak sos cili atau tomato or sos tiram dalam apa2 masakan berunsur sambal sooo tak berapa merah sangat ler...gula pun tak taruk.. as alternatif teman letak la buah keras barang sebijik dua..

Rasa : Anak n menantu kata sedap...

Teman rebus ketupat mini..


Jangan la kata teman makan semua tu. Lps masak kita packing2 kan. Hantor kat mak sikit, anak menantu sikit, guard kat bawah tu sket...


Berdua jer la beraya tahun ni...

Hari Raya ke 2, buat laksa johor dengan ayam goreng berempah. Sama juga packing2 then bagi kat orang.

Hari Raya ke 3, teman masak rendang daging. Daging tu boss besar bagi. Ada 2 pack sekilo daging. So kita masak sekilo dulu. Teman tak tau la nama rendang kat bawah ni..Nak kata rendang cili api, memang base dia cili api tp awat nampak gelap...

Nak kata rendang orang perak..klu tengok mak masak mana ada tumis-tumisan..tak guna cili api pun....bahan2 semua lump sum dlm kuali dengan daging..bagi air daging kering baru letak santan...

Nak kata rendang minang, teman mana pernah tengok orang minang masak..hehehehehe..tapi mmg antara bahan2nyea teman letak gula nira sikit dan kerisik...cuma lupa nak letak cili boh...adoiiii...

Hantam jer la nama rendang apa pun...yang penting abang gebu makan...Mau tahan 3 4 hari...so gantung kuali jer la...hehehehehe.

Owh! kami dah start puasa nam syawal. So inshaAllah hari ni dah hari ke-3.


 Selamat Hari Raya semua, Maaf Zahir dan Batin...jangan lupa doa untuk saudara kita di sana..

Tuesday, May 11, 2021

Tersesat

Assalammualaikum,

Ntah macam mana kami boleh masuk ke dalam ni. Hehehehehe..

Tiada ngauman enjin...sepi jerr..



 

Monday, May 10, 2021

Pukul 3.30 petang

Assalammualaikum,

Owh...pukul 3.30 petang adalah waktu yang sangat mengantuk pada bulan Ramadhan ini...hehehehehehe..mungkin paras gula dah kurang...

Tambah pulak cuaca kat luar panas..manakala dalam bilik ofis sejuk dengan aircond...begitu menyumbang untuk mengkuyukan mata....

Memandang skrin laptop dengan angka2 + valuation report....owhhhh..tidak...

Dengan case +ve yang makin naik, serangan di Masjid Al-Aqsa pada 27 Ramadhan, Ramadhan yang lagi 3 hari nak tinggalkan kita...Hmmmm...


"Maybe I Maybe You"


Maybe I, maybe you

Can make a change to the world

We're reaching out for a soul

That's kind of lost in the dark


Maybe I, maybe you

Can find the key to the stars

To catch the spirit of hope

To save one hopeless heart


You look up to the sky

With all those questions in mind

All you need is to hear

The voice of your heart

In a world full of pain

Someone's calling your name

Why don't we make it true

Maybe I, maybe you


Maybe I, maybe you

Are just dreaming sometimes

But the world would be cold

Without dreamers like you


Maybe I, maybe you

Are just soldiers of love

Born to carry the flame

Bringin' light to the dark


You look up to the sky

With all those questions in mind

All you need is to hear

The voice of your heart

In a world full of pain

Someone's calling your name

Why don't we make it true

Maybe I, maybe you


Menyelusuri Pantai (Part 3) - Pantai Bagan Lalang dan Jeti Sirip Biru

Assalammualaikum,

Destinasi terakhir adalah Pantai Bagan Lalang. Pantai yang agak terkenal sebab ada hotel terapung atas laut.



Seterusnya kami ke Jeti Sirip Biru. Kat sini macam ada tempat jual hasil laut.


Ini ikan cencaru aka ikan jaket...sirip dia tak warna biru pun...






Friday, May 7, 2021

Menyelusuri Pantai (Part 2) - Pantai Cunang

Assalammualaikum, 

Dari Bt Laut kami teruskan perjalanan. Terjumpa lak signboard Pantai Cunang sebelum pekan Tg Sepat. Maka harus diteroka nih!!!

Rupa-rupanya pantai ni merupakan kawasan paya bakau yang diuruskan oleh komuniti orang asli di situ. Cuma tak boleh teroka sbb unable to access. Kata mudah ditutup mungkin sbb PKPB or masih terlalu awal waktunya or cuma dibuka pada hari minggu sahaja.

Ada bayaran yang dikenakan untuk masuk ke sini. Tak mahal mana pun.