Thursday, October 14, 2021

Rindu

Assalammualaikum,

Kira-kira pukul 1.30 pagi Ahad bertarikh 10.10.2021, mak call. 

Mak cakap abah menggigil2 satu badan...

Anak sedara cakap suhu badan abah 37.7, bacaan gula 5.5, tekanan darah 140/100.

Minta anak sedara bagi abah makan gula2..takut hypo sebab abah pesakit diabetic.

Teman bersiap2 dan off ke KL...teman dah khabor dgn mak kali ni kena bawak ke hospital. 

Sebab sebelum2 ni abah ada mengigil2..tapi ketegak sungguh nak p hospital...

Pukul 2.15 sampai...tengok abah duduk atas katil...anak sedara cakap atuk tak boleh baring..kalau baring tak boleh bernafas...

Kali ni teman tegas..jom bah p hospital...abah cakap..ok la...

Abah little bit fragile..risau lak collapse...call ambulance...

Dalam pukul 2.45 ambulance sampai...mmg tak banyak cerita la sbb suhu badan abah naik ke 38.1..

2 orang petugas kena papah abah...sbb badan abah teman kan ke besorr...

Abah mmg kena pakai oksigen...n dalam keadaan duduk atas stretcher...

Sampai hospital terus masuk zon merah...

Doc pun buat ler kerja depa...

Semua dokumen abah..mcm photostat ic..kad pencen, senarai ubat..history penyakit teman bagi kat doc.

Dlm pukul 4 lebih tgk abah dah ok sket..tapi doc ckp abah confirm masuk wad...so depa suruh teman balik dulu. Apa2 depa call. Iskh..tak tergamak teman nak tinggal abah sorang situ..tanya abah boleh ke balik..abah cakap balik la..klu duduk luar terdedah kat covid...lagipun jarak rumah dgn hospital bukan jauh pun. 5 km jer...

Alhamdulillah, pcr test abah negative.. 

Doc cakap..paru-paru bahagian bawah ada jangkitan kuman..lps tu jantung abah agak lemah sket..

Hari ni merupakan hari ke 5 abah di wad KK2.

Demam dah ok...but still on oksigen..30%...and antibiotik.

Tapi kami tak boleh jaga kat wad sbb situ semua pakai PPE..tunggu abah stabil baru diaorang pindah wad lain...so pampers, ubat-ubatan, minyak urut, makanan semua kena letak dalam kotak di pos polis bantuan. 

Cuma kami tak tau condition abah yg sebetulnya...maklumlah hp pun abah takde...doa jer la supaya abah sihat seperti biasa...dan boleh pulang jumpa mak dan anak-anak..


Ni gambar 2.5 tahun lps...sajer bawak haircut kat kedai hipster...


Routine bila ke Klinik Kesihatan 


Jadi jemaah 


Makan durian..ni favourite abah..tapi lps tu gula tinggi..haishhh...teman selalu ler kena marah sbb beli durian..tapi makan juga..membazir kata abah...hehehhehehe


Angah rindu abah...

  

Friday, October 8, 2021

Well Planned

Assalammualaikum,

Apa yang akan berlaku sekiranya tiada pelan perancangan pembangunan yang baik di dalam sesuatu kawasan.

Berbanding dengan township...adalah mudah untuk merancang komponen pembangunan berbanding hartanah yang terletak didalam kawasan yang tiada perancangan khusus...

Maka terjadilah bentuk pembangunan yang scattered. Mix-up mambo jumbo...

Maka kita akan jumpa sesuatu pembangunan kediaman bersebelahan dengan pembangunan industri or vice versa.

Ditambah pula berlaku pembiakan (buat masa ni word ni yg sesuai)..dimana tanah2 yang makin kedalam mula dibangunkan. 

Jadi la small pocket of scheme...yang mana jalan keluar masuk boleh tembus kiri kanan depan belakang...

Dah tak tau mana satu sempadan...hentam kromo...


Industrial, commercial and residential mix-up.


Vacant land sandwich between industrial and residential. Then pembangunan apa yang sesuai???


Lagi challenge bila bentuk rupa bumi beralun-alun atau berbukit bukau...

Monday, October 4, 2021

SUP HAJI ABU

Assalammualaikum,

Sabtu..macam biasa tugasan seorang anak...kali ni dari tenghari sampai lps isyak...

Ingat nak mengemas...mak cakap tak payah pulak...

Kita duduk borak2...hehehehehe..lama tak menyembang..

Sambil sapu dan urut dengan minyak kuda kat kaki n lutut  mak n abah.

Mak tanya lepas urut boleh berjalan macam kuda ke? inshallah mak..jangan kata berjalan, berlari dengan berjoget boleh...tak kan tak boleh..

Lepas isyak ingat nak balik terus..tapi cakap dengan abang gebu..apa kata kita pegi ke Jalan Doraisamy..pekena sup panas...

Allah..bila sampai area Kg Baru...jemmmm ya amat...terutama area pintu gerbang...banyak bebenor kereta..yea la malam minggu + plus warga KL lama terkurung...sepanjang2 Jalan Raja Abdullah tu semua outlet makanan full house!!!

Bila sampai Jalan Doraisamy...pun sama...full house...parking pun penuh...

Ok sayang..kita pusing satu kali lg..kalau takde parking kita balik...

Instead pegi same spot...teman pegi ke another spot...sama owner....ok..not so many crowd...parking pun ada...




Opinion teman. Serius rasa dia dah tak sama macam 6 7 years ago...

Sup pun little bit cair...

Ayam tu rasa dia kosong jer..tak macam dulu..ada la rasa rempah2...

Lupa nak tanya..Pak Abu ni hidup lg ke?

Or..kena pegi ke original spot dia...

Bila tanya abang gebu, dia kata..to repeat..might b not...

Alahai...

Wednesday, September 29, 2021

Take Three And A Half

Assalammualaikum,

Dok cakap bz..tapi blog boleh lak update khennnnn....

Yup mmg kena fokus supaya cepat siap...

Tetapi in between banyak sgt interruption...

So untuk kembalikan momentum tu kena la do something beyond gitu...

Hari ni break awal..3.30 petang tetiba rasa nk munch something...

Kat opis ni usah risau macam2 makanan ada...

Karipap adalah sejenis yg menjadi feberet teman...

Kopi bancuh satu cawan..tapi minum mungkin suku atau mungkin separuh cawan...sekadar nak memahitkan lidah...

Kalau melibatkan figure, dollar n cents..tak boleh tengok drama yea...

Konsentrasi adalah harus supaya tak salah kira...dah guna excell kena kira pakai kalkulator balik...

Oh..my



Tuesday, September 28, 2021

Bahagia Bukan Bidaan

Assalammualaikum,

Biasanya after 5...time untuk take 5..

So sambil reply one by one indication frm bank...sambil layan drama yg being aired 3 years ago...

Bahagia Bukan Bidaan...lakonan Dato Adi Putra, Nora Danish and Zamarul Hisham.

Ada 15 episod...teman ni tak reti nak tengok maraton...

So what i do..tengok episod 1 dan 2 dulu...lepas tu tengok 2 episod terakhir...then tgk tengah2..lepas tu baru tgk episod yg tak tengok...hehehehehe...

For teman, cerita ni mmg best...kisah seorang isteri yg setia pada suami tapi suami dia playboy..suami dia boleh bercinta dgn staff yg datang dari family dimana mak dia pernah ditinggalkan suami yg nak kahwin lagi satu...now anak dia nak jd perampas pulak...why..sebab nak hidup mewah...sian dengan perempuan macam ni...

Yg isteri ni diceraikan..sampai stress tahap nak gila...saiko betul laki dia...(yes..teman ada rakan yg suami dia mmg saiko..and she's depressed...)

But teman suka dgn watak lakunan Tuan Nik Zachary...cool, protective n poyo..cheh!!!!



How i wish the brown file cepat2 susut....tu baru 1/3 sahaja yg nampak yea...


Monday, September 27, 2021

Saturday = Sabtu manakala Sunday = Ahad

Assalammualaikum,

Memandangkan teman bersendirian buat kerja...dengan penuh semangat over Saturday n Sunday nak masuk la opis..siapkan semua report...

Apakan daya..teman ni manusia yang sudah berusia...i need a rest to recharge...restkan kepala otak,  restkan mata dan restkan hati serta perasaan.

Sabtu

Sarapan di rumah...abang gebu tapau masa balik dari masjid..

Tenghari - Pekena ikan bawal dan udang galah di Teras Jernang...

Rasa - pada teman biasa2 sahaja...total cost untuk dua orang RM46...udang galah tu yg mahal kut..

Tapi serius orang ramai datang sini...




Dari Teras Jernang ke arah toll bangi...sekali nampak gerai ayam goreng MuIZ ni...Kami nak ke KL..beli la ole-ole buat mak n abah...rasa ayam dia mmg sedap...



Ahad

Sarapan di Rstoran Ore Kampung, Precinct 8.

Varities...nasi minyak, nasi dagang, nasi lemak, lontong, roti titab, lauk-lauk...semua ada...teh tarik sedap...






Lepas sarapan..jalan2 area Dataran Putrajaya






Pembaca jangan muntah pulak tengok teman kepada teman bergambar yea...hehehehehe..

Tenghari..anak nombor 3 nak belanja makan...




Sekian.



Friday, September 24, 2021

Sendiri

Assalammualaikum,

Sebenarnya dah sebulan lebih teman bekerja bersendirian.

VE tak ramai..5 orang jer...

Tapi semua geng Astra. Appointment untuk yang kedua kan ker lambat.

Ikut SOP kena semua staff lengkap di vaks...

Memandangkan teman seorang sahaja sudah lengkap...

Tu yang merata pergi...inspect sana sinun...

Ni pun dah macam ala-ala rasa nak demam...hehehehehe...

Minggu depan baru sorang masuk...

Alhamdulillah, kemana-mana mamat bawah ni teman...hehehehehe..




Monday, September 20, 2021

Adab sebagai penyewa

Assalammualaikum,

Rasanya semua rakan2 pembaca tau kan yang teman hanya menyewa di Putrajaya ni.

Menyewa atas dasar

1. BigBoss suruh

2. Senang kalau ada masalah...turun jer ke ofis. Tekan butang lift sampai...

3. Kalau duduk KL, kena ulang alik..masalah trafik yg jem tahap gaban n maintenance kereta yang akan meningkat sebab perjalanan...ala..25 km jer..sehala..kalau dua hala jadi 50km sehari...belum duit minyak lagi...toll bagai...

Kebarangkalian 50km sehari akan menjadi 100km sehari..yea la..kereta ada satu jer..tak kan laki teman kena ulang alik antor teman pegi kerja...dengan waktu balik kerja yang tidak tentu masa...kadang awak..kadang pukul 9 mlm baru balik..kadang esok baru balik..hehehehehe

Bigboss risau kut kalau teman tak lama kat company ...hehehehehe..Sebab perangai teman mmg tak suka facing heavy trafik bila nak pergi atau balik kerja...tu sebab teman kerja dengan company yang lokasinya dalam lingkungan 10 km radius dari rumah teman. 

4. Bila company setuju bayar lebih dari separuh dari sewa yang dikenakan.

So...disebabkan perkara diatas teman setuju untuk menyewa di pangsapuri khidmat ini dengan sewa sebanyak RM1,700 sebulan. 3 bilik dan 3 bilik air beserta balkoni. Luas dalam 1,200 kps. Tuan rumah cuma sediakan lampu, kipas dan kabinet dapur sahaja...perabut semua teman yang sediakan/beli. Selepas setahun sewa naik ke RM1,900 sampai la sekarang.

Ada jer sewa RM1,400 sebulan..tetapi keluasan yang kecil dalam 750 kps... tanpa balkoni yea. Which rumah teman kat KL tu lagi nampak besar...ni mungkin layout rumah kut..so nampak sempit sangat..

Kenapa tak sewa kat area2 Serdang atau sekitar..yang boleh dapat sewa kurang dari 1k sebulan. Lagipun ofis tak cover kalau sewa luar dari ioi ni...

Macam teman kata sebelum ni...kalau setakat nak sewa rumah (additional cost) tapi lokasi tak berapa memberangsangkan..baik teman duduk rumah sendiri...jauh pun rumah sendiri. 

Ok berbalik kepada rumah sewa sekarang..konsep teman..sebagaimana rumah sendiri...rumah sewa pun buat macam rumah sendiri. Kita jaga elok2. Cuma kalau nak gantung2 frame teman tak buat la...maklumlah rumah orang kena tebuk bagai...malas. So dinding mmg kosong. Dah masuk tahun ke-4 menyewa mmg jarang la comunicate dengan owner...minor rosak betulkan sendiri. Setakat tukar lampu LED tu..beli dan tukar sendiri..takde pun nk claim dengan owner. 

Owh..sewa rumah mmg ofis yang bayar terus ke tuan rumah sbb company dah potong siap2 dari gaji teman. Tenancy agreement mmg nama ofis pun.

Cuma lately ni since last year ada sedikit ketidak selesaan tuan rumah. Sewa rumah tak bayar on time..atau kadang2 lewat sebulan. Teman tak tau maaa..sampai la tuan rumah message kata nak jumpa.

So tuan rumah datang la...Gerun juga tengok sbb badan sado..sekali hempok teman..mau pengsan..hehehehe..katanya nak inspect rumah n datang nak discuss...adoii...

Actually tuan rumah happy bila tengok rumah dia terjaga...kalau boleh dia nak kekalkan tenant yang sama..(.teman la tu..hehehehe)...cuma dia faham..kalau company ada masalah..just tell him..he open for discussion gitu. Maklumlah musim2 pandemik ni..business up n down...

Katanya lagi..kalau bulan tu tak boleh bayar..bagitau awal...so dia takde la tertunggu2 bila tgk akaun tak masuk2 duit...tak kan nak msg..tiap2 bulan kan..

So teman pun tanya la account department..apa masalahnya...

Alasan..kadang2 lupa nak bayar...kadang2 bila nak bayar..duit dalam akaun tak cukup...bila ada duit..lupa lagi nak bayar..bayar benda lain dulu.....lorrr....awat jadi lagu tu...duit teman dah potong maa..

Adoiii...ni yang tak best nak dengar...

So..solutionnya teman kena cari alternative ni...


Wednesday, September 15, 2021

Dua Minggu

Assalammualaikum,

Dari Satu September sampai la hari ni...Hari-hari teman dipenuhi dengan perkara-perkara di bawah...


Inspect bangunan ni di Jalan Ampang.


Di Bukit Jelutong


Di Bukit Serdang


Meredah trafik di Jalan Tun Razak lps depa2 ni semua dapat kebenaran rentas daerah...


Trafik waktu petang dari balkoni rumah sewa teman.



New port of yong tau fu sup kat Kg Baru. 
Tak perlu lagi ke food court Sogo bila abah mengidam nak makan.

Sekian.


Thursday, September 2, 2021

Meh Nak Cerita Sket 2

Assalammualaikum,

Satu!!!! - Banyak-banyak

Dua!!! - Sedikit-sedikit

Tiga!!!!- Jarang-jarang

Empat!!! - Kadang-kadang...

Haaa...itulah dialog yang terdapat didalam Filem Nujum Pak Belalang lakunan P.Ramlee...


P.Ramlee juga ada buat lagu..antara petikan lagu tu...

"Kalau isteri tua merajuk, ana balik ke rumah isteri muda...

Kalau dua-dua merajuk...ana kawin tigaaaa....."....


Hehehehehe...nampak macam kelakar kan..tapi itu la hakikat...

Sajer jer teman nak cerita...

Kebetulan semalam bertemu dengan orang yang kahwin lebih dari dua ni...

Borak-borak santai...

Antara soalan teman...

1. How u manage all your wife

Jawapan : Solat jangan tinggal..klu boleh awal waktu....hari2 bangun awal pagi paling lewat pukul 5. Mandi sunat..lepas tu buat la solat taubat, tahajud, tasbih, etc...dah nak subuh pegi la ke surau/masjid. Sebelum tu gerakkan isteri dulu...

2. Takde ke wife yg kranki...

Jawapan : Ada. Biasa ler..cool.....Solat jangan tinggal.......

3. Boleh ke berlaku adil

Jawapan : Inshallah...sambung lg..solat jangan tinggal.....

4. Sebulan bagi berapa duit belanja kat isteri-isteri..

Jawapan : Tak byk..5k..sambung lg solat jgn tinggal....

5. Business mesti kencang ni..

Jawapan : Tak juga..dah 8 tahun tak kerja...mcm gini la borak2 dengan awak...hehehehehe.

6. Wife kerja ke?

Jawapan : Yg nombor 3 jer buat bisness sendiri (Modal n setup business sy keluarkan)..isteri yg lain suri rumah tangga..

Banyak lagi soalan teman tanya..

Sebelum berpisah..dia tanya teman lagi...kalau nak buka cawangan or nak buat business boleh la cakap dengan dia...

Berapa modalnya dia bagi...mata teman kelip-kelip jer...

Inshallah...kita buat proposal dulu...how the business module look like...what is the cost....monthly target...duration yg boleh ada keupayaan untuk membayar balik....

Frankly..teman tak pandai berbusiness...diversify..etc...teman tau buat apa yg teman tau..jadi valuer...hehehehe...i'm not a driver..but i'm not the passenger..then who i am...







Wednesday, September 1, 2021

DariNya Kita Datang KepadaNya Kita Kembali

Assalammualaikum,

Semalam. Ulang tahun kemerdekaan Malaysia yang ke 64.

Semalam juga teman kehilangan ayah saudara paling tua (belah abah) akibat virus yang melanda seluruh dunia.

Arwah merupakan salah seorang askar yang dihantar ke Congo. 

Tinggal juga di Kg Konggo. Dulu la namanya...sekarang di tukar ke Bandar Tun Razak, Cheras.

Abah teman agak emosi...dah la masa kakak dia meninggal awal tahun dulu tak dapat ziarah buat kali terakhir (teman jadi wakil sbb abah masa tu tak sihat)...ni abang dia pergi pun tak dapat tengok. Hanya dapat tengok melalui video pengecaman jenazah dan pengebumian.

Malam semalam juga kami semua buat bacaan yassin dan tahlil arwah melalui g meets jer...


Al-Fatihah.....

P/s : Teman ada tengok kat insta. Ada orang tanya kat ustaz ni mcm mana nk tau Allah tu sedang senyum kat kita. Ustaz ni cakap klu nak tau Allah senyum kat kita bila sesiapa yang ada ibu dan ayah yg masih hidup.....bila dia membuat ibunya tersenyum kepadanya atas perbuatannya....

Semalam selepas subuh teman call mak...bagitahu yg pakwe alias dah meninggal...mak mcm biasa ok jer...lps tu mak tanya teman tak datang ke...maksudnya jengok mak la...teman jawab."idok ler mak...nak buat kerja opis, lagipun musim2 kobid ni...risau la orang nanti jangkit kat mak n abah.."...teman tanya balik.."nape mak???..."

Mak cakap.."kalau kamu datang belikan kan mak ikan siakap 3 rasa"....teman jawap.."tak janji la mak tapi klu orang order boleh kut".

Rasa-rasa teman sampai hati ker..... Tak datang jengok mak n abah serta belikan ikan siakap 3 rasa tu...hehehehehe...

Teman ni mmg suka menyakat mak teman...hey...teman datang bawak ikan siakap 3 rasa la......Betull...bila teman bagi salam jer...mak buka pintu..tengok mak senyum....sebelum tutup mulut dgn mask...

Walaupun abah membebel bila teman sampai...katanya tak payah la datang musim2 kobid ni...mulut jer cakap jangan...hati mereka kita tak tau....Teman tak tau sampai bila teman dapat tengok mak n abah senyum lagi....

Saturday, August 28, 2021

Pelangi, Lintas dan Bendera

 Assalammualaikum,

Sudah 64 tahun...

Cukup matang sebenarnya...

Ntahlah ada rasa kecewa atas apa yang berlaku sekarang..

Tetapi semangat perlu diteruskan 

Untuk negara tercinta ini...


Pagi tadi dah 4 tahun duduk sini...baru la nampak pelangi...Subhanallah...


Sejak semalam ada lintas hormat...tabik hormat tuan!!!!


Harap-harap tak diterbangkan angin...sepit jer dengan sepit gergasi...Sabar yea..4 hari jer lagi...


Monday, August 23, 2021

Roti Canai dan ATM

Assalammualaikum,

Semalam.

Cakap dgn AG...lama tak makan roti canai. So apa kata kita checkiout kedai ni...

Uish..gigih pusing...

Tuan kedai tanya..tak nak makan situ ke?..Eh boleh makan ke?..boleh dengan syarat lengkap vak dan lebih 14 hari...oh..kami berdua dah!...

Instead niat asal makan roti canai..kami makan nasi lemak lauk paru dan ayam rendang..lepas tu tapau kari kambing...konon2 tengahari tak perlu masak...hmmm....


Lepas makan.....apa kata kita ronda2 kawasan sekitar.....kebetulan cash dalam wallet takde..cari la cimbeng..


Owh..tak tau pula..mesin atm tu beroperasi selepas pukul 8 pagi...haii..banyak benda ketinggalan ni...

Saturday, August 21, 2021

Dah boleh masuk ofis

Assalammualaikum,

Yeay, semalam start masuk ofis..

Tidak berseorangan...ada la 2 3 orang...sbb management belum decide samada nak follow SOP bekerja di ofis atau continue bekerja dirumah sahaja. Tapi teman prefer kerja di ofis...dah siap kerja..print..dan sign terus..lps tu scan... email ke client dan arrange utk delivery..


Macam-macam kaler file...ada yg current year..ada previous year nak buat update valuation. Ada la 4 5 kes masuk...alhamdulillah...

Teman ni dah lama tak menjengok mak n abah..since kedua-duanya dah lebih sebulan complete 2nd dose..dan kami berdua pun sama...Bila mak telefon kata abah berselimut mengigil-gigil..petang semalam terus la ke KL..(tapi sebelum tu..jangan lupa ambil surat kebenaran rentas daerah.)

Sebelum ke KL cari sate dulu.....abah kata teringin nak makan. Pegi la area2 Sg Ramal...alhamdulillah ada orang jual...kebetulan kat situ pun ada jual air kelapa...beli la dua biji...

Maka dalam hujan lebat kami pun ke sana...

Mak ingat kami pass barang jer...macam abang delivery.. hehehehe...tapi abah suruh masuk...sebelum masuk suruh mak n abah pakai mask dulu....lepas tu kami sanitize satu badan...mmg ada order utk mak gun sanitizer tu...maklumlah adik pun selang 2 3 hari datang...yea la..dah dia yang paling dekat...selang satu tingkat jer...tapi dia hari2 pegi kerja..macam2 orang kat ofis yang dia jumpa..Sepanjang dalam rumah teman dan AG pakai mask yea...

Untuk abah sate n kelapa...
Untuk mak...2 pot bunga dan madu kelulut...(muka ada senyium....hehehehehe)...


Alhamdulillah...abah takde demam atau sebagainya...kebetulan memang ada order test kit..cuma abah cakap kalau kipas angin pusing kuat rasa sejuk....laaaa,,,ingat demam ke..tapi betul juga..3 4 hari ni kan ker hujan petang...so cuaca sejuk...teman pun kalau tido malam tak pasang aircond dan kipas...siap berselimut dengan comforter lagi...

Layan la sembang pasal politik, pasal covid..pasal tanah...aik..abah ni nak cakap pasal wasiat lagi ke...ni yang seram...sekali abah cakap ada orang kampung call dia..tanya nak beli tanah tak..tak besar mana dalam 1.5 ekar...actually tanah tu satu hakmilik dengan abah dan maksu...luas dalam 3.5 ekar...masalahnya share pakcik tu..depa kena settle faraid dulu...iskh..mau makan tahun ni...call ler pakcu kat kuale minta dia tolong uruskan...sekali dia pun berminat nak beli tanah tu...lagi ler elok...sbb dia mmg duduk kampung...Abah cakap ada lagi tanah arwah Tok Tokok yang hakmilik dah hilang. Masalahnya abah jer yg tau kat mana lokasi tanah tu...pakcu pun tak tau...nanti la abah..inshallah kalau dah boleh rentas negeri kita balik kampung yer...kita settle mana yang patut.

So sampai la masa untuk kami balik rumah, teman pesan kat AG..lama dah tak tangkap gmbar KL waktu malam..AG kat nanti bagitau la nak berhenti kat mana...

Hajat tak kesampaian...sebab sepanjang jalan lampu hijau jer....jadi la cuma dapat capture yang kat bawah ni jer.....tu pun dari dalam kereta yang tengah bergerak...



Hilang rindu teman.....alhamdulillah...teman doa semoga mak n abah teman sihat walafiat bersama-sama yang lain juga...Aminnnn,,,,

Tuesday, August 17, 2021

Jangka Hayat

Assalammualaikum,

Hari ini kita bercerita tentang jangka hayat bangunan.

Selalunya dalam konteks kami, life span (jangka hayat) sesuatu bangunan seperti bangunan kilang antara 40 ke 50 tahun. Bangunan pejabat dan kediaman adalah sekitar 50 ke 60 tahun.

Untuk kediaman termasuk multi-storey atau landed house. 

Apa yang perlu dilakukan sekiranya sesuatu bangunan terutama bangunan bertingkat sudah menghampiri jangka hayatnya..

Well, ada berbagai cadangan...mungkin perlu ada cadangan pembangunan semula.

Bila ada cadangan pembangunan semula..banyak aspek perlu diambil kira..

Pemilik sedia ada, penghuni sedia ada, nilai hartanah, jenis pembangunan, kepadatan penduduk, harga yang ditawarkan dan sebagainya..

Adakah sesuai sesuatu bangunan itu go for pembangunan semula? Well.........


Bangunan ini takde kena mengena dengan topik diatas..sebagai contoh sahaja. Maklumlah..dah lama tak pegi site visit...tepu dah duduk rumah...hehehehehe...


Monday, August 9, 2021

Meh! nak cerita sket

Assalammualaikum,

Apa khabar semua. Dah dengar perkabaran PM semalam.

Tapi yea la kita ni yg masih tinggal di negeri yang dalam Fasa 1 kena la redho 3 4 bulan lagi sebelum beralih ke Fasa 2, inshallah.

Teman nak bercerita tentang sahabat teman ni. Umur akhir 40an. Dia ada buka satu syarikat. First year beroperasi, dia strike..dapat projek 10 juta. Masa tu katanya staff tak ramai dalam 6 orang. Dalam tahun tu juga ada la dapat few jobs. Tahun ke dua, dia start tambah pekerja kepada 3 kali ganda.  Katanya dia dapat nasihat dari seseorang tentang penambahan pekerja dan kos operasi. Untuk memantapkan lagi syarikat kaedahnya. Maklumlah orang itu datang dari latarbelakang syarikat yg tip top. Syarikat senarai awam lagi. Tahun ke-2 jumlah pendapatan lebih kurang sikit dari tahun pertama. Kata sahabat teman ni, ada sahabat yang lama kenal dengan dia nasihatkan dia supaya tidak terlalu mengikut nasihat si polan ini. Tapi dia anggap sahabat dia tu tak tahu tentang urusan business dan invest. Bila teman tanya, menyesal ke...sahabat teman ni diam jer...

Tahun ke-3, ekonomi mula slow down, so pendapatan suku dari tahun pertama dan kedua..tetapi pekerja tambah lg. invest lagi. Tahun ke 4, 5 dan 6, kos operasi 3 kali ganda dari pendapatan. Tahun ke 7, dia dah start guna saving. Tahun ke-8 saving lagi dan akhirnya masuk tahun ke-9. Struggle. Tambah pula dengan keadaan sekarang ni..

Kata sahabat teman ni, dia tak nak tutup syarikat. So dia kena cari solusi bagaimana untuk kekalkan berdasarkan kewangan yang ada sekarang.  Apa yang dia buat adalah merehatkan sebahagian besar pekerja selama 6 bulan. Rehat maksudnya, dia tak bayar gaji. Alasan sekiranya dia guna duit sedia ada untuk meneruskan syarikat, dia tahu dalam 8 bulan ke 1 tahun dia mmg kena tutup syarikat sepenuhnya.

Dalam 6 bulan tu sahabat teman ni berjanji dia akan cari solusi untuk bangunkan balik syarikat which katanya ada. Mengenali sahabat teman ni, teman tau dia boleh. Dia kena rombak semua kos operasi dan menstruktur semula kedudukan kewangan. Bila segalanya selesai, semua pekerja yang direhatkan akan dipanggil semula.

Kebanyakkan pekerja dia adalah bujang dan baru grad dalam 2 3 tahun gitu. Ada la 4 5 orang yang dah berkeluarga. So dia bantu dengan membayar komitmen 2 bulan pekerja berkeluarga dan bagi modal untuk beli alatan bagi memulakan business online. Maksudnya siapa yang nak memasak, dia belikan oven. Siapa yg nk buat delivery, dia bayar duit deposit beli motor. Siapa nak beli stok barang, dia invest sedikit.

Selepas dia buat keputusan tersebut, sahabat saya ini rasa lega.

Yang tak lega siapa. Orang yang tinggal la. Hehehehehe...

Monday, July 26, 2021

Banjir

Assalammualaikum,

Musibah ni datang dalam macam-macam bentuk.

Ntah la..nak kata musibah atau kesilapan manusia.

Klu hari ini tak ok lagi kena naik bendera putih...

Eh! jangan salah tafsir...

Ceritanya macam ni.

Hari Sabtu dalam pukul 10 mlm dapat panggilan dari staff yang duduk kat tingkat 14. Katanya paip pecah dalam pump room..air laju gila..macam nak pecah dah pintu...koridor jangan cakap la...bergenang air..siap air masuk rumah dia sampai dalam bilik...lps tu lift pulak berdekatan...laju gila la turun...banjir lift pit..

Tangga pun dah macam air terjun....

As a result semua kelima-lima lift off..dengan lift bomba sekali yea...well stranded la kami yg duduk tingkat tinggi2 ni...tak boleh turun n tak boleh naik.. Mana yg dah mmg kat bawah..p la cari hotel...

Mana yang tak sihat ke, nak terberanak ke..tunggu la dulu...

Kebetulan rumah teman mmg satu barang dapur pun takde (3 weeks in a row bz gila)...yea la ingat semalam nak pegi la market. Camno...gila la turun dari tingkat 28..lepas tu nak naik lg 28 tingkat bawak barang bagai...bukan ketaq lutut..mau demam seminggu..tu pun kalau tak semput...kalau umur 30an still fit lagi inshallah...ni dah nk masuk 50 siri..

So godek2 la apa dalam kolkas tu...ada ikan kering zaman dinasour...lps tu masak la spagetti..takde bawang bagai...campak2 apa yg patut...

So kalau hari ni lift tak ok..kena la ada orang tlg bwk drone hantar barang...hehehehehe..

Owh..difahamkan juga 3 hari sebelum kejadian dlm 2.30 pg jadi benda yg sama (minor jer kut)..tp masa tu guard tgh meronda..dah betulkan...so jadi lagi..maka ni yg teman kata sebelum ni musibah atau kesilapan manusia...alahaii...

Kita kibar la bunga putih ni..ngeee....


Wednesday, July 21, 2021

Salam Aidil Adha

Assalammualaikum semua,

Harap semua sihat2 yea.

Dulu semalam teman pegi untuk 2nd dose...so far takde la deman n pening bagai..alhamdulillah ok.

Oh ya sempena hari raya aidil adha yang jatuh semalam, teman nak ucapkan selamat hari raya..maaf zahir batin..

Harap semua dapat menjalani ibadah qurban dengan sempurna pada yang diberikan rezeki untuk berqurban pada tahun ini..



Saturday, July 17, 2021

Kalau kail panjang sejengkal

Assalammualaikum,

Petikan dari kejadian yang berlaku pada tahun 2022.

Liza: Mr KTA, i think no need to have a meeting la dengan client. Fully understood kot instruction dia..straight forward jer job ni.....lagipun uolls dah buat paperwork dekat 3 minggu kan..

MK : Eh! mana boleh..nanti salah skop...kena la ikut protokol...kita kena dapat itu..dapat ini..

Liza: Well, depa pun dah setuju dengan SOW yg kita bg dlm sebutharga tu...further dokumen pun dah bagi..klu tak lengkap boleh jer mintak dgn depa..

MK : Ala...meeting online jer...bukan susah pun...

Liza : Tapi Mr. K, client ni bukan suka klu kita arrange meeting..tambah2 online ni..he's not and IT person..klu dia call kita, lps tu tanya kita free bila boleh jumpa..saya akan cakap esok pg ker..or tengahari..lagipun dah kenal lama..mmg arrangement macam tu..takde la nak protokol2..set meeting bagai..he is typical old business man..n tak hanky panky.

MK : Ala..meeting kejap jer...

So that day pun sampai...

Liza, Mr. K, Mr S n client pun meeting la...Big Boss client cakap..ok kita meeting sekejap ya..dalam 10 ke 15 min jer...sbb i ada byk lg meeting nak kena attend...well...faham ler sbb business man kan. Masalahnya meeting start at 10. Boleh pulak Mr. K kata joint lambat sket dlm 10.30..ada hal lain...Eh!

Chit chat dgn client to buy time...Mr. K pun masuk...pung pang pang englishnya.....dah nak end of the meeting last2 Mr K tanya client...where this thing located ek...Wooo....Hang on there...Liza terkejut...Weh! Mr. K..u tanya soalan apa ni...

Big Boss client terus sound setepek...apasat awak tanya ini tempat dekat mana...kamu sudah dapat ini job mesti sudah buat research kan..u boleh search internet..google ka..apa guna hp dengan laptop mahal2...sebelum meeting u should sudah prepare maa...u yg call for meeting...for me u sudah gagal...first time meeting u sudah gagal....belum tengok kerja lagi...Apa i expect dari u ya..the best..saya cakap sekali u sudah faham..kalau tak faham boleh tanya kali ke-2...takde mau tanya banyak2 kali..bukan susah pun..buat survey jer..bagi u punya opinion..tak boleh buat saya cari orang lain...klu u sudah separuh jalan buat saya bayar itu kos..

U dengar ya...saya tak buat business ni main-main yea...sy boleh dapat RM10..dan saya boleh jadikan ia juta-juta ma...

Oh!no.... gone la relationship bertahun-tahun si Liza dgn BB..dek soalan dan sikap si Mr. K tu...

So..Liza telah mengunakan kepakaran sebagai seorang wanita...(ambik risiko sebenarnya)...ala boss BB..u makan itu sarapan..lepas tu ubat sudah makan? jangan marah2 nanti darah naik..(owh..epic..)

Sekali BB buat nasi tambah lagi..you dengar sini..i sudah kenal ini Liza puluh-puluh tahun..dia banyak tolong bagi nasihat sama saya..like my sister..i respect dia..she know how i work...takpa...Liza i ada satu lagi job untuk u...Perghhhhh...lega...


Orang kata..klu buka pintu 40 minit lepas subuh rezeki datang...



Thursday, July 15, 2021

Teka teki

Assalammualaikum,

Sabtu lepas kitaorang ada attend virtual treasure hunt.

Yea la..dah kena kurung dalam rumah kita participate la dalam aktiviti membina minda...

Ada 25 team termasuk team dari Sabah. Company kami ada 5 team. Macam biasa jadi main sponsor...ala hadiah tempat pertama RM1,000. Tempat ke 2 : RM700, Tempat ke - 3 : RM500 dan 8 hadiah saguhati RM300.

Kira ala-ala melancong la..pergi ke tempat atau negara seperti Penang, Singapura, Vigan City Filipina dan London. 

Ada 20 soalan..dan 2 soalan teka teki..

'It measures but not for your quest

one that commands I shall put you a test

A foot or less in any shape is the best

Just submit it and 5 points you shall nest'

Ni kacang jer jawapannya : Ruler

Soalan lagi satu

'A lead writer is what I want

Any brand or make shall count

Half a score this is paramount

Full points I will surely account'

Nampak macam senang nak jawab kan..: pensil (so kami submit gambar sebatang pensil...dapat separuh markah..semua macam tak puas hati...judge suruh baca betul2 soalan...adoii...kami ni bukan terrer maksud-maksud bahasa inggeris ni...sekali kat ayat score tu...cheh! yg membawa maksud 'twenty'. So separuh dari dua puluh adalah sepuluh..kena hantar gambar sepuluh batang pensil...baru dapat full mark..

Well..it fun actually..tapi kena make sure dalam team ada yg betul2 otak geliga nak jawab soalan2 ni...hehehehehe..teman tak sampai la jadi 'Siti Muslihat'...

Alhamdulillah..semua team kami menang hadiah saguhati (new bee maaa...)..jadi ler balik modal untuk main sponsor...

Wednesday, July 14, 2021

Mencuba

Assalammualaikum,

Sebelum kita mencuba sesuatu yang baru, kita perlu lakukan research kan...

Lihat kepada pro n cons..listen to expert review...

Atau stick kepada benda yg sama cuma tambah baik sahaja..

Teman ni mmg sejenis MALAS nak explore...

Teman nak..klu teman dah decide..i just need one button..wallah..settle semua and off course at my expectation..

Ni banyak bebenor nak buka tu..buka ni...hishhhh...muat turun bagai...tak kuasa teman...