Monday, June 29, 2020

Ikan pekasam dan gulai kambing tempoyak

Assalammualaikum,

Semalam macam biasa ke rumah mak...4 hari tak jumpa..hehehehehe
Sampai2..bagi salam..mak buka pintu.
Kaki melangkah naik tangga....
Tiba-tiba...hidung ini menghidu suatu bau yang kurang menyenangkan...
Tanya mak....kuching mana yang berak lagi ni...cari2 kat luar rumah...tak nampak pun...
Cubaan masuk rumah lagi...
Oh..nooo....bau ini...bau ini....
Tanya lagi mak...
Mak kata mak baru lps goreng ikan pekasam dan buat gulai kambing tempoyak
Terus batuk-batuk dan rasa nak muntah...
Sebelum-sebelum ni ok jer bau ikan pekasam...malah ikan ni kategori boleh la akak makan..walaupun bukan favourite....
Gulai kambing tempoyak ni dimasak oleh adik ipar dari Kedah minggu lps....mak letak dalam freezer
So kebetulan mak panaskan...
Perghhh....memang boleh membuatkan akak pitam
Sedangkan gulai tempoyak kalau masak dengan ikan patin memang peberet juga...
Ohh...adakah sebab faktor usia...





















harap2 tempoyak mentah gaul dengan cili ni boleh makan ler...

1 comment:

nohas said...

dua2 boleh menaikkan BP...kambing tempoyak, first time dgr..