Thursday, October 14, 2021

Rindu

Assalammualaikum,

Kira-kira pukul 1.30 pagi Ahad bertarikh 10.10.2021, mak call. 

Mak cakap abah menggigil2 satu badan...

Anak sedara cakap suhu badan abah 37.7, bacaan gula 5.5, tekanan darah 140/100.

Minta anak sedara bagi abah makan gula2..takut hypo sebab abah pesakit diabetic.

Teman bersiap2 dan off ke KL...teman dah khabor dgn mak kali ni kena bawak ke hospital. 

Sebab sebelum2 ni abah ada mengigil2..tapi ketegak sungguh nak p hospital...

Pukul 2.15 sampai...tengok abah duduk atas katil...anak sedara cakap atuk tak boleh baring..kalau baring tak boleh bernafas...

Kali ni teman tegas..jom bah p hospital...abah cakap..ok la...

Abah little bit fragile..risau lak collapse...call ambulance...

Dalam pukul 2.45 ambulance sampai...mmg tak banyak cerita la sbb suhu badan abah naik ke 38.1..

2 orang petugas kena papah abah...sbb badan abah teman kan ke besorr...

Abah mmg kena pakai oksigen...n dalam keadaan duduk atas stretcher...

Sampai hospital terus masuk zon merah...

Doc pun buat ler kerja depa...

Semua dokumen abah..mcm photostat ic..kad pencen, senarai ubat..history penyakit teman bagi kat doc.

Dlm pukul 4 lebih tgk abah dah ok sket..tapi doc ckp abah confirm masuk wad...so depa suruh teman balik dulu. Apa2 depa call. Iskh..tak tergamak teman nak tinggal abah sorang situ..tanya abah boleh ke balik..abah cakap balik la..klu duduk luar terdedah kat covid...lagipun jarak rumah dgn hospital bukan jauh pun. 5 km jer...

Alhamdulillah, pcr test abah negative.. 

Doc cakap..paru-paru bahagian bawah ada jangkitan kuman..lps tu jantung abah agak lemah sket..

Hari ni merupakan hari ke 5 abah di wad KK2.

Demam dah ok...but still on oksigen..30%...and antibiotik.

Tapi kami tak boleh jaga kat wad sbb situ semua pakai PPE..tunggu abah stabil baru diaorang pindah wad lain...so pampers, ubat-ubatan, minyak urut, makanan semua kena letak dalam kotak di pos polis bantuan. 

Cuma kami tak tau condition abah yg sebetulnya...maklumlah hp pun abah takde...doa jer la supaya abah sihat seperti biasa...dan boleh pulang jumpa mak dan anak-anak..


Ni gambar 2.5 tahun lps...sajer bawak haircut kat kedai hipster...


Routine bila ke Klinik Kesihatan 


Jadi jemaah 


Makan durian..ni favourite abah..tapi lps tu gula tinggi..haishhh...teman selalu ler kena marah sbb beli durian..tapi makan juga..membazir kata abah...hehehhehehe


Angah rindu abah...

  

3 comments:

uncle gedek said...

'RIndu'.... I feel you...

Syaz Rahim said...

semoga baik2 saja buat abah tuan blog :(

Wak Lat said...

harap abah cepat sihaat., aminn