Wednesday, October 29, 2008

Sungai Klah Hot Springs

Venue : Sungai Klah Hot Spring (TRAP), Sungkai, Perak Darul Ridzuan

Aku memilih Sg. Klah Hot Spring sebagai destinasi percutian untuk tatapan anda semua.
Di buka sekitar December 2003, located 200 feet of the sea level at the foothill of Banjaran Titiwangsa. Untuk ke sini anda boleh menggunakan PLUS Highway samada dari selatan atau utara then exit at Sungkai toll. Boleh juga guna Jalan Persekutuan untuk jimat jika tak mahu bayar toll. Just follow the signage to Felda Sg Klah, insyallah tak sesat punya. Kalau dari KL kira2 ambil masa 1 jam 45 minit utk sampai ke sini. Manage by FELDA plantation.

Don't worry, parking disediakan at free of charge, agak luas juga. Entrance nak masuk ke sini RM10/- utk dewasa dan RM8/- utk kanak2. Untuk pengetahuan anda semua, makanan luar adalah dilarang sama sekali. Rasa2 nak bawak jugak, pandai2 ler cover ek...


The parking area
Ni cool water pool. Ade giant octopus. Air dia bersih dan tak berapa dalam sangat.
Source of cool water are from the mountain spring.

The giant octopus

Rasa2 gian nak main gelungsur, kat sini pun boleh main gak

Banyak attraction and accommodation kat sini antaranya :-
1. Kolam air sejuk - yg ada giant octopus
2. Big hot spring pool - sources of heat from underground
3. Private jacuzzi - ader standard room and superior room. Fees RM75 to RM125 per hour
4. Aktiviti merebus telur
5. Water reflexology (jalan kaki sepanjang stream covered by stone)
6. Tradisional massage
7. Sungkai rafting adventures or jungle tracking
8. Camping or visit orang asli village
9. Villa - sesiapa yg nak tidur sini, silalah. Fee dia more than RM500 per day
Don't worry, kemudahan bilik persalinan dan tandas ader kat sini.
Reflexology path

Boiling egg

See the bubbles, panas woo.....

Sessi rendamkan kaki. Kalau nak mandi kena pegi ke big pool, 200 meter dari sini.
Kat situ mandi la puas2

Panas woo...ader berani cuba la masukkan kaki kat sini.

8 comments:

Success said...

Nice blog.
Beautiful pictures.

Please visit:

http://holidayinparadise.blogspot.com

Keep blogging.
Good luck.

orangbukit said...

SubhanAllah, Alhamdulillah, Allahu Akbar..berbagai-bagai ciptaan Allah untuk dinikmati oleh hamba2Nya. Some like it hot, some like it cold..Makk aii..paneh nyer suhu sampai 60 darjah celcius. Must check it out..someday.

WaWa said...

Rm500 kak?? villa camne tu? bougienvilla (betul ke ejaan ni) ker? hehehehe

fzy fuzzy said...

Ha'ah. gila babas mahal tu, macam suite kat 5 star hotel. Mungkin utk menikmati keindahan alam semula jadi kena la bayar mahal.

Rasa2 kat tanjung karang, mahal tak macam ni. harharharhar

WanHidayat said...

Salam...daripada Tepak Sireh sy berkunjung. My past entry ada cerita pasal Sg. Klah...waktu mula2 buka....

Sekarang...Subhanallah....siap ada Octopus lagik...mcm2 ada...mmg terkejut bila tengok gambar nih...klu dulu pun dah cantik, sekarang apatah lagik...mesti makin mahal kan...

Teringin nak ke sana lagik....rehatkan badan.....

fzy fuzzy said...

wan hidayat,
Thanks for visiting my blog.
Sy dah pegi sini 2 kali. Memang..bak kata pepatah..tak kenal maka tak cinta...
Kalau 1st time u pegi dah cantik..apatah lagi sekarang..compare kawasan hot spring lain (yg pernah sy kunjungi la)..kira Sg. Klah ini terjaga..
Bila nak mai ke sini?

Rush Murad said...

suhu air tu 50'C??? panasnya... best kalau dapat rendam kaki.... hilang sengal2 otot agaknya...

fzy fuzzy said...

itu bukan hilang sengal otot en rush..mau melecur kulit..
but bole rendam dlm reflexology path like my mum did...insyallah lega..