Tuesday, October 14, 2008

Episode 3 - Madinah/Makkah/Dhaka

Date : 27/09/2008 - 1/10/2008
Venue : Madinah al-Munawarah

Pagi Sabtu (27/9/2008), semua jemaah diminta turun ke lobi hotel hotel sekitar jam 7.00 pagi utk sessi ziarah. Van yg sama membawa kami dari Jeddah sudah siap sedia menunggu. Kami dibawa ke Masjid Quba, Kebun Tamar, Jabal Uhud dan Masjid Qiblatain.
Ini adalah Masjid Quba, iaitu masjid yg pertama nabi SAW solat atau dirikan semasa baru tiba di Madinah. (correct me if i'm wrong, ustaz kecik yg bawak kami yg cakap arrrr.....)
Masa kat masjid Quba ni, memang banyak orang berjualan. Kena hati2 sikit arr....kalau anda sudah memilih barang dan terus memberi duit semasa penjual melayan pelanggan yg seorang lagi...pastikan anda terus membelahkan diri...jangan tunggu lagi...sebab si penjual akan meminta duit dari anda semula dengan alasan dia masih tidak menerima bayaran dari anda...walaupun ader banyak saksi menyaksikan anda sudah membayar harga barangan yang anda beli...siap jerit HARAM...HARAM....nak tak nak kena la anda bayar balik harga barangan tersebut. Orang tu macam biasa aku ler...harharharaharharhar...nasib baik 20 rial ajer...kalau seratus...hampeh betul....

Selepas masjid Quba, kami dibawa ke kebun tamar...TAPI tak der buah tamarnye...abih sebulan sebelum kami sampai semua buah dah habis di kutip...mana datangnya lagi buah2 kat pokok2 tamar tu....yang ader cuma buah2 tamar yang dah disiap packing.....

Ini pula perkuburan 70 orang sahabat nabi yg terkorban semasa perang Uhud.

Belakang tu semua Jabal Uhud. Tentu kita semua tahu kan peristiwa yg berlaku semasa peperangan Uhud. Aku tak payah ler cerita panjang2. Korang pandai2 ler cari k. Belajar2 bukak buku sejarah peperangan tentera Islam k......

Ni pula ruang dalaman masjid Qiblatain. (Masjid 2 kiblat - kenapa dinamakan masjid 2 kiblat, macam biasa korang cari la sendiri k....sebenarnya...semasa nabi sedang bersolat zohor atau asar tak pasti la...masa tu tengah 2 rakaat dan nabi sedang berkiblatkan Al-Aqsa, tiba2 turun wahyu supaya nabi berpaling menghadap kiblat sekarang iaitu Masjidil Haram. Cerita lanjut cari sendiri k). Sebenarnya mana boleh tangkap gambar dalam masjid ni...tp orang degil macam aku...paham2 ajer la....tu pun kena sound kena minah Arab yg dok jaga dalam masjid...aku cakap minta maaf la....nasib baik dia tak rampas kamera or delete gambar yg aku amik...kalau tak tak dapat la korang tengok ek....harhaharharharharhar.....
Nak dapat angle 2 kubah dan 2 minaret ni aku kena jalan jauh sket dari tempat parking coster yg bawak we all. Mamat2 atas bas berbangsa Turki dan Iran serta pak-pak Arab dok heran kenapa aku jalan sorang2...member usha baik nyer...lepas snap aku terus cepat2 membelahkan diri....takut gak...bukan aper...ustaz kecik yg bawak we all dah pesan JANGAN jalan sorang2, kurang2 berteman....
On the way balik ke hotel, kitaorang singgah jap kat pasar kurma...aku ingat besar la...dan imagine macam pasar borong kat Malaysia....alaa...hai....

Abah cakap beli kurma nabi jer...kurma lain berlambak kat malaysia, lagipun takut luggage overload la pulak....mekah belum p lagi ni....

Ni pasar kurma berlatar belakangkan bangunan pejabat dan rumah kediaman.


Kiosk kebab ni terletak bersebelahan dengan pintu masuk ke hotel tempat penginapan kami. Motto dia "the fastest kebab", ek eleh macam bagus...memang ler kiosk ni jadi tumpuan (coz facing the main road) terutama selepas habis terawih...dah la 3 rial tapi daging ciput...yg banyak kentang goreng dan sayur-sayuran lain....compare dengan another kiosk which sited next to another building, agak tersorok sikit serta service yg agak lembap, daging dia lagi banyak...baru puas makan...harhaharharharhar...


Another peberet aku kat sini adalah JUS MANGGA....pheh!...pure mangga...entah berapa biji la depa guna...bekas kecik 3 rial, bekas besar 5 rial...Tiap2 malam lepas terawikh aku beli kurang2 3 bekas...mak minum 1, aku 2 bekas la....bestnya....sedap hingga tak terkata...taruk pulak dalam peti sejuk....PHEH!....

Lepas terawikh, we all jalan2 ke shopping complex depa...Toyiba...banyak lagi la...yg bestnya shopping complex ini sited below the road level...kira bawah basement semua bangunan kat situ...Sapa2 nak beli jubah dan pakaian arab, murah-murah...Jubah perempuan kat malaysia mungkin harga RM160 minimum....kat sini 40 rial dah boleh dapat...cantik2 lak tu....lagi cantik daripada kat malaysia...yg bling2 pun ader....Macam biasa aku ader ler borong utk diri sendiri, utk adik perempuan aku dan ipar duai... Kalau nak membeli kena pandai tawar menawar, sebab kebanyakkan penjual adalah berbangsa Mynmar n Bangla, so depa tau la cakap melayu sket2. Kalau depa cakap HALAL maksudnya dah tak boleh tawar lagi la tu....kalau mintak gak...alamat dema buat layan tak layan...tapi ader sorang jemaah aku akan sebut "akhir kalam then letak harga, lepas terus terus bagi duit for payment", lepas tu si penjual tu akan sebut depan kita...bagus!bagus!halal!halal!bakhil!bakhil! Cheh! dia cakap kakak tu kedekut...hampeh betul...kita dah beli pun dia kata kita kedekut sebab slash harga runtuh....

Ni sehari sebelum hari raya, kitaorang nak tawaf Masjid Nabawi...one of our jemaah said ader lagi shopping complex sited the other side of the Masjid. Mak n the geng tak sabar2 nak pegi...aku cakap nak beli aper lagi...takut kena beli extra beg balik ke Malaysia...sapa nak bawak...aku...jugak....

Ni makam Nabi Muhamad SAW. Masa nak ucap selamat tinggal, kami buat kat sini sebab dah tak macam dulu, kaum wanita kalau nak melawat RAUDAH ader masa2 tertentu, iaitu selepas SUBUH dan selepas ZOHOR. Tu pun bersesak-sesak. Kami hampir2 dipijak oleh orang, akibat dari rempuhan bangsa TURKI yg terlampau fanatik nak berjumpa dengan Rasullulah biarpun giliran mereka belum sampai lagi...Nasib baik aku tolong cover mak...dok menahan dari kena hempap...Masyallah......

Sepanjang kami di sini, cuma sempat pergi 3 kali...mak sempat 2 kali solat sunat di kawasan RAUDAH (carpet hijau), manakala aku sekali jer la...KENAPA...aku kan ker body guard mak aku...sure la keselamatan mak lebih diutamakan. Tujuan kami mengerjakan UMRAH adalah memenuhi nazar mak yg alhamdulilah sembuh dari penyakit kanser payudara.
Kenapa tak der suasana dalam masjid, utk pengetahuan anda semua di tiap2 pintu masuk ader sajer security check...abis segala beg kita di kelebetnya...siap tanya bawak handphone ker tak...apa barang nak sembahyang bawak handphone...tapi ader juga yg terlepas...maka akan kedengaranlah ring tone masa orang tengah menunaikan solat terawikh. MANUSIA......

Dalam masjid ni kena sabar....banyak-banyak....KENAPA...kalau kita tengah sujud dan ader orang melangkah kepala atau badan kita jangan MARAH...kadang2 kasut yg depa bawak kena KEPALA kita...itu pun kena SABAR....memang perangai minah2 Arab atau bangsa2 lain yg suka-suka hati melangkah orang, kadang2 baik punya depa landing kasut or selipar yg tak diletakan dalam plastik depan kita...BAU usah cakap....since that...port kita orang adalah 2nd saf dari depan, selamat sket dari acara langkah melangkah ni....sendiri mau ingat...kena la datang awal ke masjid...tak boleh leka sangat kat bilik hotel....
One thing, aku selalu menerima pujian dari petugas-petugas wanita di masjid ini...mereka cakap orang Malaysia, Indonesia serta orang Asia yg lain, baik...ikut peraturan, dengar cakap compare to bangsa lain...KEMBANG lagi...harharharharharhar....Kiranya aku sempat la berkenalan dengan salah sorang petugas bernama AMINAH...beliau seorang guru, memandangkan sepanjang bulan ramadhan sekolah2 kat arab cuti sebulan so dia ambil kesempatan bekerja sambilan kat masjid ni. Depa bayar 2,000 riyal sebulan (waktu bertugas 6 jam sehari). Aku tanya la...gaji dia sebagai guru berapa....4,000 riyal...macam gaji engineer yg baru kerja kat malaysia jer....gaji guru2 berijazah kite berapa ek....(no komen...)



Ni perkuburan bak'q, tempat dimana isteri-isteri rasulullah dan para sahabat di kuburkan.


Photo ni was taken masa malam raya....waktu malam kat sini meriah...kedai-kedai tutup pukul 3 pagi sampai subuh...orang terlampau ramai...masa solat terawikh last, orang sembahyang sampai ke bahu-bahu jalan...

Ramai gak orang melepak sambil tidur baring sementara menunggu waktu subuh dan sekaligus bersolat hari raya.
Another tip...kalau korang p sembahyang subuh (pukul 4.30 pagi) dan konon2 nak balik ke bilik hotel sebab nak sarapan sementara tunggu sembahyang sunat aidilfitri (pukul 7.00 pagi)...lupakan sajer...sebab kemungkinan korang nak dapat tempat di dalam masjid...mintak mahap...tak dapat nyer...aku pun nyaris2 balik...tapi kalau tak disebabkan oleh larangan dan kesungguhan yang ditunjukan oleh seorang perempuan Arab tua (dia ni sembahyang betul2 belakang aku dan bersandarkan tiang masjid), yg beria-ia menyuruh aku duduk tanpa perlu keluar...surenyer kalau aku keluar gak, aku tak dapat sembahyang raya kat dalam masjid...dan tempat aku mungkin di atas aspalth (atas jalan raya), depan pintu hotel aku...umat manusia terlampau ramai....sebagai balasan aku cuma boleh sedekah 10 rial sebagai duit raya kat perempuan tu sebab banyak tu jer yg aku bawak dalam poket seluar, walaupun beria-ia beliau menolak tetapi selepas aku gengam tangannya dan cakap dalam Bahasa Malaysia yg aku IKHLAS bagi dia sambil cium tangannya, baru la dia terima dan terus menadah tangan berdoa. Apa yg dia doakan tak tau la aku sebab dalam bahasa ARAB...bila aku toleh mencari mak n the geng yg duduk kat saf depan aku, dan aku toleh sekilas ke belakang balik, aku dapati perempuan ARAB tu dah hilang dari pandangan. Eh! mana lak dia pegi....
Episode 4- continues.....

1 comment:

orangbukit said...

Jus mangga kat Madinah & Mekah memang sedap. Aiskrim pun sedap juga..