Monday, October 13, 2008

Episode 1 - Madinah/Makkah/Dhaka

Date : 25/09/2008
Venue : Kuala Lumpur, Malaysia-Dhaka,Bangladesh-Dubai,UAE

Sebenarnya, aku n family hampir tak dapat menunaikan umrah kira2 2 minggu sebelum tarikh seperti yang dijadualkan, akibat dari satu kesilapan yg pada dasarnya tidak mungkin akan berlaku, tetapi kalau di pandang dari sudut positif mungkin ini salah satu dugaan dari Allah utk umatnya bagi menyambut kalimah "Labaikallah hu ma Laibai....", maka kami gagahkan juga....(kesilapan itu, biarlah menjadi memori pahit utk kami sekeluarga...bukan memori daun pisang ek....)

Jam 1.00 petang, aku n family serta adik-beradik yg lain sampai di KLIA. Difahamkan kapal akan fly off jam 4.00 petang, so kira check-in awal la....Jemaah kitaorang tak ramai...cuma 12 orang termasuk tuanpunya travel agency Hj Usman dan anak lelakinya. Dalam jam 3.30 petang kami dimaklumkan ada masalah sket...jadual penerbangan mungkin delay....delay kejap kut...biasa la kan.....

Suasana kaum keluarga yang menghantar ahli keluarga masing-masing diruang lobi KLIA.

Pada mulanya, aku tak pernah dengar pasal airline ni....check2 wikipedia...Allah...terkezut den...nape la airline ni yg dipilih oleh travel agency utk we all naik.....(Ada RAHSIA sebenarnya...nantilah...last episode aku bagi tau ek....)

Sekitar jam 5.00 petang kami diarahkan utk Gate seperti yg ditetapkan...kiranya tak der la lama sangat delaynya....sebenarnya...this is just the beginning.....what happen next....TUNGGU.....

Ni la kapal yg kitaorg bakal naik....eh! tahun bila punya design ni....ooooo...dah 34 tahun rupanya usia kapal ni....seriau gak...rasa2 boleh ker terbang ni....ish!ish!ish!...

Ingat bila dah suruh masuk lobi menunggu dah boleh naik la...cheh! ader masalah teknikal lak....jam 8.15 malam baru fly off....kira kami berbuka posa kat lobby jer la...Itu pun dengan makanan yg disediakan oleh pihak airline setelah one of our jemaah dok bising dengan ground staff coz we don't have anything for breaking fast, ini semua pasal time schedule yg dah mambo jambo...the delayness....Ye la yg imigresen people lak dok rampas botol2 air yg dibawa oleh para penumpang...alasan...(apa2 barangan yg berbentuk cecair melebihi 100 ml tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam kapal terbang...tu yang dok telan air liur masa azan maghrib berkumandang....)

Ruang dalam kapal terbang....bangku ni kalau duduk lagi lama sure kematu dotdot kita...

Ni la makanan yg diberi makan oleh airline. Lapar nyer pasal...pulun ajer...bismillah....


Sekitar jam 9.30 malam (waktu M'sia jam 11.30 malam), kami sampai ke Dhaka utk transit jap before continue with next flight to Jeddah jam 12.30 tengah malam. Masa kitaorg lepak kat ruang lobi dia, polis2 lapangan terbang tengah tukar shift... Yang kelakarnya, selamber rock jer mat-mat bangla tu tukar baju depan kitaorg. Siap kemaskan kemeja dalam seluar....diaorang ni tak der bilik persalinan ker hah....SABOR ajer la....Polis depa masih guna senapang tahun bila tah....depan tu macam ader gabus jer....(sorry ek...aku tak boleh nak snap photo takut kena tangkap lak...naya...)

Tapi one thing about this airport...bilik air dia kira bersih la gak....

Tahap kesabaran kami di uji lagi....time is correct 12.30 naik kapal, TETAPI....the airline let us be in the plane for 1 1/2 hour without air-cond plus bau-bauan haruman mat-mat n minah-minah bangla yg nak p ke Dubai tu...ALASAN...the aircraft facing teknikal problem...and air-cond will be ON once the plane take off...Ya Allah....dugaan mu ker ni....istifar jer la banyak2.....


Ni stop kat Dubai menurunkan mat n minah Bangla yg bekerja kat sini. Rasa lega ler sket...less BAU...harharharharhar....Mungkin sebab time zone...kitaorg macam konpius sket...tu pun nyaris2 terlepas waktu sahur....rasa2 bisa dimaafkan yar.....

Kat Dubai ni pun satu hal....kata stop for 45 minit...it takes another 2 hour before take off...Ya Allah dugaan ker lagi ni...istifar jer la banyak2....


Dubai berjerebu....so palm island yg tengah under construction ni tak la berapa nampak sangat...tapi kalau guna kamera yg harga riban2 tu..mungkin nampak jelas kut...harharharharharhar....

EPISODE 2 continues.....

3 comments:

orangbukit said...

Pengalaman mengajar erti kesabaran. Naik airline mcm tu, mcm naik bas je. Pengalaman naik PIA, penumpang2 nya bersembang mcm kat kedai kopi. Apa2 pun dapat gak menjejak kaki di Bangladesh & Dubai, kira OKlah tuu. Sambil menyelam minum air & cium bau, hehehe..

fzy fuzzy said...

lain kali kalau sape2 bagi upah rm10k pun utk naik biman airline ni, mintak mahap ler...unless klu ikut statement dlm wikepedia yg boeing akan mula rented next year for new plane.

mysmallgarden said...

kawan saya dah beli tiket dari London nak balik Malaysia guna airline ni, dah sampai airport tak boleh naik flight tu sebab orang lain dah sampai dulu dan flight dah penuh. Macam naik bas, sapa cepat dia dapat. Esoknya baru dapat naik.