Friday, October 24, 2008

Episode 7- last episode (Dacca)

Venue : Dhaka, Bangladesh

Kitaorang pun tak tau macam mana la biman airline ni boleh bagi tiket utk kami transit 1H 1M kat Dhaka masa on the way nak balik Malaysia. Tapi ok gak merasa juga we all ke Bangladesh, melihat negara mat-mat bangla yg suka bebenor datang bekerja kat Malaysia ni. Kami sampai kat airport Zia pukul 9.00 malam. Tapi yang herannya imigresen siap charge 20 dollar satu kepala as airport tax. Eh! kena transit pun kena airport tax ke. Sepatutnya, mana ader kena charge apa2. Mula2 depa mintak 50 dollar, tapi bila we all bising2, dia kata 20 dollar. Ketua rombongan kata dia nak claim kat Biman bila balik KL. Whatever la...kitaorang tak bayar pun, dia yg settle kan semua.


Ni la tempat kitaorang lepak semalaman, City Homes Resort. Sebelum sampai sini, dato' zainal yg tengah naik beca tu tanya, hotel ni berapa bintang. Representative tu cakap tak der bintang...seram gak...kut2 kitaorang semua kena tido dalam hostel or rumah kedai...WELL...not bad...kira macam hotel 3 bintang kat Malaysia la...kira selesa la gak...Apartment style.

Ni masa on the way nak ke pusat membeli-belah. Sepanjang laluan jumpa macam2 perkara. Jemaah lelaki konon2 macam berminat macamana mamat bangla tu buat cincin, sambung batu. Siap buat demonstrasi tu... Last2 hampeh...bukan beli pun...

One thing about bangladesh, pengangkutan awam selain dari bas atau teksi, tradisional vehichle...beca roda tiga...banyak wooo...merata2 ader...atas tu port diaorang...

Ni salah satu kedai sari yang kitaorang serbu...murah2 woo...
RM100 riyal bersamaan dengan 1,740 dhaka...

Kitaorang chartered 7 penarik beca utk membawa kitaorag balik ke hotel...
(Cheh! rasa macam filem Penarik Becha lak....)
Penat..tak larat jalan balik wooo...lagipun kat sini jalan raya dia lecak la...
then macam kelam kabut...
selalunya kena langgar dengan motokar atau motosikal...
silap2 gaya kat sini kena langgar dengan beca roda tiga...
Hasil dari baki 200 riyal balance yg memang saje aku spare.
Konon2 balik malaysia nak buat kenang-kenangan.
Last2 5 keping sari aku beli. Macam biasa utk mak n my sister.
(Which one yg aku punya...guess la ek...)
Sessi bergambar dengan kakitangan hotel.
Bestnya kat sini, mereka sediakan makan malam (2 kali), sarapan dan makan tengahari.
Tapi menu sama ajer la...ok la tu...
Siap ader bas sendiri tu. Ha...kat badan bas tu alamat hotel penginapan kami

Ni salah satu port dalam airport depa

Alhamdullilah, ader gak jemaah malaysia yg lain...campur2 ader la lebih dari 60 orang. Group kelantan tu...depa duduk lebih dari sebulan kat mekah. Bestnya....
Masing2 ceria sebab naik flight on time 10.30 pm
TETAPI...
Hampeh...dah sedap2 naik, 1 hour after that the airline ask us to shift to another plane.
ader kerosakan teknikal...
After 45 minute, ask us to get out from the plane, cannot take off sebab cuaca buruk...suruh kitaorang p makan....MAKAN lagi.....
Menu ni sama ajer macam mana yg kitaorang makan kat hotel penginapan.
Mungkin menu ruji kut....

Alhamdulillah, setelah delay selama 7 jam akhirnya kami sampai ke KLIA.
Remember 1st episode ader RAHSIA kenapa boss travel agency ni pilih Biman Airline.
(Boss travel agency tu, Ustaz Usman yg pakai jubah putih).
RAHSIANYA...sebelum kami, beliau telah menghantar 60 orang jemaah Malaysia pada awal ramadhan menggunakan perkhidmatan airline yg sama disebabkan airline lain seperti QATAR dan SAUDI yg telah kehabisan tiket. 59 jemaah tak complain aper2 pun except satu engineer Petronas. Siap cakap dgn Hj Usman...lain kali jangan la guna airline ni...tu yang dia nak merasa gak.betul ker seperti yg dikatakan...but WHY US?????...
Well aku ambik pendekatan simple...ini semua COBAAAAANNNNNN....
T A M M A T.

3 comments:

SOCCER FANATIC said...

Great blog with nice pictures.

For more links to computer technology, pls visit www.yasthirah.com

For more links to soccer, pls visit http://aptconnections.blogspot.com/

orangbukit said...

Sari tu untuk buat baju raya Haji ker?? hehehe..

fzy fuzzy said...

soccer fanatic : TQ for visiting this blog

orangbukit : tak kut...utk raya tahun depan...stok kain utk raya baru ni, baru ajer antor...