Friday, September 12, 2008

Comparables -Part 1

Date : 11/09/2008
Route : Ofis - Bandar Klang-Port Klang-West Port-Telok Gong-Ofis

Remember tak on 15/08/2008, aku dan Mr. CYY inspect property kat Kayangan Height and Port Klang. Since purpose of valuation is for submission to Securities Commission (SC), report presentation lebih detail sket berbanding report biasa. Selalu normal valuation time frame 5-14 working days. Tapi kalau valuation untuk SC or Land Acquasition or special property; time frame lama sket, dalam sebulan la gak. banyak benda kena study, clarified and analysis.

Aku punya part adalah property kat Port Klang tu. Boss aku tanya samada aku confirm ker location of comparables or evidences yg aku attached dalam analysis of market value. Aku jwb raftly aku tau kat mana. Tp boss aku ckp lg kalau orang SC suruh tunjuk boleh locate ker? Eh! boleh nyer don't worry boss (tp dalam hati aku p site comparables pun belum lg ni...mampus....)

So aku pun memulakan investigation untuk locate semua comparables tu. Lokasi pertama adalah ke bahagian teknikal dan penguatkuasaan Pejabat Tanah dan Daerah Klang. Jumpa pelukis pelan or TA (Technical Assistant), dig info...yg jd masalah bila new area masih guna P.T title. Payah lak nak tau kat mana unless tau lot asal. Mana la aku tau cik pelukis pelan ooiii...kalau tak takkan dtg jumpa hang...nasib baik jumpa satu. Aku cakap aku nak cek kat Planning Department MPK lak.

Pejabat Tanah dan Daerah Kelang baru diduduki selama 6 bulan. Kira baru lagi ni...nasib baik ader signboard. Patut la parking kosong dan lengang, hope future tak ader masalah parking limited macam dulu.

Ni bangunan Majlis Perbandaran Kelang. Nasib baik info yg aku nak tu, aku dapat dari Unit GIS planning department. Thanks bro...lepas ni sure boleh locate nyer all the comparables tu...insyallah.

Masa aku dok cari jalan nak ke Port Klang, aku terlalu kat kawasan ni. Rasa-rasanya tempat ni depa panggil kawasan Pasar Besar Kelang. Bangunan kat atas tu deretan kedai jual baju melayu dan baju kurung termasuk jubah dan kuih raya.


Ni le masjid yg aku tangkap masa dalam kereta. Masih didalam pembinaan. Mineret dia nampak lain sket.

Ni kunci air yg mengawal aliran air ke Sungai Kelang, within walking distance dari masjid diatas.


Rasanya ni dulu panggung wayang. Ye la tak silap lg sebab dulu aku pernah tengok cerita cartoon Beauty and the Beast masa aku belajar kat UITM cawangan Kelang (harharharhar, sebenarnya UITM Shah Alam, tapi sebab fakulti aku (KSPU) terlalu hampir dengan Padang Jawa tu yg kitaorg panggil ITM cawangan Kelang)



Ni la salah satu sikap yg tidak bertanggungjawab aku spot masa lalu Jalan Rantau Panjang nak ke nort port. Tidak memakai topi keledar. Adik-adik ni ader ilmu kebal kut. Walaupun banyak kejadian anak-anak sekolah dilanggar oleh lori-lori kontena sampai ader satu kes lori kontena dibakar oleh orang kampung yg marah sebab lori kontena tu langgar budak sekolah rendah depan sekolah). Tapi alasan yg mereka beri rumah dekat jer, buat aper pakai topi keledar. Dekat aper aku follow dalam 3 km lebih tu...

Journey continues....

1 comment:

orangbukit said...

Dah lama tak gi bdr Klang, byk perubahan nampaknya..