Monday, November 10, 2008

Suria Tropika

Date : 8/11/2008
Venue : Suria Tropika, Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan

Apa punya malang nasib, perancangan awal aku nak buat site visit on Friday 7/11/2008 setelah 2 3 kali tertunda. Tetapi disebabkan ada banyak perkara yang berbangkit dan perkara2 yg pada hemat aku (look's like i'm a bidan terjun), iskhhhh...payah nak cerita kat sini. So...terpaksalah aku buat inspection pada hari Sabtu.

Located fronting onto South-Klang Valley Expressway (SKVE), towards Serdang bound, next to MARDI (latest MAHA depa buat dekat2 sini), before exit to Putrajaya. Site ni overlook Stesen Janakuasa TNB, kira on higher ground. Kalau travel dari Puchong, after last toll of the LDP dalam 2 km, take susur kiri ke Kajang/Serdang. Dalam 400 metres, jumpa la site ni.
Developer : Equinetech Plus Sdn Bhd

Consist of 256 units of 2/s terrace house, 18 units of 3-storey shopoffice and commercial land. At this moment Phase 1 for intermediate unit dah sold out, tinggal 6 corner unit. Phase 2 open for sale but only 48 unit sahaja instead of 112 units.

Price : Intermediate unit- Phase 2 (22' x 70') = RM299,800 before bumi discount.
Corner unit for Phase 1 (2,691 sq. feet) = RM410k (after discount)
Shopoffice : RM748k.
Design : Ok la...spacious gak utk living area sbb tangga design kat belakang sket.
Facing: North and South. Kira matahari naik dan terbenam di kiri dan kanan rumah. Tak panas la sangat.

Now, this site is under site clearing and levelling work. Site ni bounded by dedicated highway to Putrajaya on northern boundary, TNB transmission line on western boundary and SKVE on southern boundary

6 comments:

orangbukit said...

Puchong area is booming and still booming..experiencing a spillover effect from Putrajaya development..dulu kawasan jin bertendang..namanyer je yg kureng glamer sikit..

Snow Peace a.k.a WaWa said...

Uik kak..sabtu pun kena g wat isnpection jugak..akak cutikan sabtu..ni da cam senario kat opis lama kita berdua je kak..site visit on saturday

fzy fuzzy said...

tu la pasal, terpaksa sbb kena submit kat client on 12/11/2008. Kalau pegi senin takut tak sempat p local authority.
Don't worry, kira ni 1 in 100 case. harhahrharhahrharharhar....

K said...

so...lepas check site ni, apa opinion? aku bajet2 nak angkat sebijik kat sini nih

suffd said...

ok ke kawasan ni kekawan?harga macamana pulak?

eddy said...

Nak tnya ckit, blogger ni keje dgn suria tropika punya team ke?? atau ada kena mngena dgn development ni?? sy mmg tgh cari rumah dan kebetulan pd tarikh ni tgh di lema sbb just one step je lagi nk proceed dgn deposit beli rumah, ada 1 unit yg available mmg sblh corner lot je..rumah mmg dekat dgn putrajaya, tp masalahnya dekat dgn TNM power line...ada 'kata2' yg bgtau bahaya la, radiasi la, leh advise x...tq ya