Thursday, July 30, 2020

Kg baru + ikan patin = terbaikkk

Assalammualaikum,

Memandangkan hari Selasa kena ambik darah lepas tu bersambung pulak dengan sessi jumpa doktor di unit pembedahan am HKL...by 12.15 tghari semua settle...lapar n dahaga mmg tak tau nak cakap la sbb kena puasa dari pukul 8 malam day before.

Bila call AG katanya baru jer lps makan...aduss hancur kechewa...beli la kuewtiau goreng n tart telur kat kedai serbaneka pusat pakar tu. Sekali dalam kereta AG kata nak makan kat mana. Eh! bukan baru lps makan ker???.. well teman sayang makan ler... ok lah...makan kat mana yea...apa kata kita pegi kat warung che senah along Jalan Raja Abdullah...betul2 lps trafic light nak ke Jalan Dewan Sultan Sulaiman. Iskh..sekali terlajak lak. Masuk Jalan Khatib Khoyan. Immediate nampak bangunan ni...Patin?????? Jommmm...park kat sebelah dia aka basuh kereta sekali. Lepas abis makan n masuk Jalan Istana, rintik2 mula turun. Lps toll sg besi hujan selebat2 nya sampai la ke ofis...hehehehehe..terbang RM15...


Hehehehe...gambar sumber dari google...nak ambik gambar rumah kayu ni..tapi tangan penuh kiri kanan dgn plastik makanan n handbag...tongkat lagi...lagipun AG p block lak depan entrance tu.
Nama resto ni Samudra@anjung patin ville.

Menu mesti la ikan patin kan serta ikan2 sungai yang lain. Ikan talapia, karai etc. Semua datang dari Sungai Pahang... Tapi dia kira pakai berat yea. Jangan terperanjat lak bila tgk bil nanti...hehehehehe.
Side dish mcm sayur-sayuran, udang masak petai, ulam-ulaman...mmg terbaik la...macam makan kat rumah dan macam mak masak...
Bayangkan AG yang dah makan tadi boleh nak makan lagi sekali...oh myyyyy....

Suka la ambience dalam rumah kayu ni....








Apasal lak gambar ni boleh terbalik. 

Menu kami adalah ikan patin masak tempoyak, ikan talapia goreng (konon2 nak makan situ then sekor lg tapau bawak balik..last2 dua2 bawah balik sbb ada rezeki orang lain rupanya salah seekor tu..hehehehe), pucuk paku goreng biasa, ulam-ulaman dan sambal tempoyak.
Yang take-away adalah talapia 2 ekor, sambal udang petai, sayur terung goreng cili dan puding diraja.


Jagung float ni mmg sedap. tak manis sangat. just nice.


Patin masak tempoyak. saya suka style macam ni..macam rasa manis..mungkin rasa durian, masam sikit, nampak macam tak berapa pedas...dah 3 4 kali letak kuah baru rasa pedas cili api...perghhh...
Total semua adalah RM133. Talapia rasanya sekilo RM60. Sbb AG request ikan besor so dapat la dalam 500gm se ekor. Patin dlm RM38 sekilo. Ni patin sangkar. Kalau liar lagi mahal.
Kalau ada kesempatan  dan rezeki nak try ikan lain pulak la.
 

2 comments:

nohas said...

Boleh try ni..masakan pahang..

fzy fuzzy said...

mmg harus repeat kak.