Thursday, November 27, 2014

ESBL ......


Assalamualaikum and Salam Sejahtera,

ESBL - apa ke benda la ni..mcm liga bola inggeris lak...
Ayah saya di dignose dlm badannya ada ESBL ini.
ESBL singkatan dari Extended Spectrum Beta Lactamese..
Abah saya telah dikejarkan ke hospital dan admitted since 10/11/2014.
Mula2 kami in the dark..sbb abah sy demam sampai mengigil2 lps tu kaki abah adalah terlalu lemah untuk menampung berat badannya. Further he can't breath...and ada one time sesak nafas sampai biru2 muka...delusi lg...stomach cramp..lost appetite..
Rupa2 kuman itu sedang bermaharajalela...
Tepi tenguk ayah saya siap di tebuk lagi...iskh seriau betul..
Saya bukan doktor tetapi melalui pembacaan di google bole la faham sket2.
Yang ralatnya..doktor kat sepital besar ni tak bgtau dgn waris pesakit apa penyakit sebenarnya sbb setelah seminggu ayah saya di hospital the specialist/pakar decide untuk tahan ayah saya another 2 weeks. Doktor cuma cakap ada kuman dalam darah and they decide tambah darah. ESBL pun bila sy desak few staff nurse apa sebenarnya penyakit ayah saya...then baru mereka bagi nama benda allah tu.
Yang mengecewakan lagi..
Since day one my sister dah request untuk transfer abah ke wad kelas 1. Tapi tak boleh sbb according to staff nurse..(bukan doktor ye..).. abah sy perlukan perhatian doktor 24 jam...so wad kelas tiga (choyyyy...wad perubatan) mmg lah tempatnya...bila tanya lebih2...none of them bagi concrete reason...
kami tau uolls super duper busy...cakap ajer la ...abah sy ni kritikal...(baik sangka la kut..sbb masa tu depa semua tak tau lg apa penyakit nya).
Bila they decide untuk alihkn abah sy dari 4 bedded in a row ke cubicle 5 bedded in a row...sy dah mula la bengang...dah la sempit..even untuk org yg tunggu tak de space..belum lg trolley pesakit yg diletak di laluan antara katil bertentangan...
Request lagi untuk tukar ke first class...
kata wad penuh la...jawapan itu yg sering kedengaran di telinga ini...
End up sy pegi sendiri ke wad berkaitan and found out yg wad2 berkelas ini hanya menerima pesakit yang bukan kritikal...maksudnya wad untuk pesakit berehat....(cinabeng betollll..). Baik tak payah adakan wad kelas 2 dan 3...
Just upgrade wad kelas 3 tu banyak2 sket...so...pesakit dan waris pesakit yg menjaganya tak lah azab sengsara...doktor2 yg merawat termasuk staff nurse tak de la tensen tahap gaban...untuk merawat pesakit dgn dedikasi bila wad environment kondusif... (setakat beza 20 30 hinggit ...service yg di beri mcm langit dgn bumi)....kami siap cakap..whatever deposit or charge yg dikenakan kami akan bayar...tp tak bgi lak...poning den..
Bila sy request utk bwk ayah sy balik..tak bagi lak..sebab sepanjang pemantauan menjaga abah...antibiotik hanya di beri sekali sekitar jam 6 pagi..Baik bwk balik  selesa sket kat rumah...last sat n sunday bila MO dtg..sy did ask klu bwk abah blk n hantar ke wad the following morning utk dptkn antibiotik..she said ok.... alih2 bila specialist dtg isnin tu..tak bole pulak..double pening...
Knp tak hantar abah sy ke hospital swasta??? Abih..ayah saya kan ke pesara kerajaan...semua rekod kesihatan ada kat HKL...
With regards to perpindahan kelas...dgn insentif sendiri baru la tau yg abah sy kena duduk sorang2 dlm bilik..means 1 bedded...setelah riki2 ada dlm 6 bilik ajer...cenggitu sampai ayah sy bole balik mmg tak dpt masuk la...even tgk senarai pesakit menunggu abah sy jatuh nombor 10.




Doakan yang terbaik untuk ayah saya...

2 comments:

Dr Singa said...

insyaAllah

moga dipermudahkan

Syed said...

InsyaAllah saya doakan...