Saturday, January 8, 2011

GST @ 6

Salam semua,

Ape ke bendenya GST @ 6 ni.

Housing Development terbarukah?.........atau shopping complex terbaru?
Atau office building terbaru????....no...no...no...no

semua salah.......

uolls notis tak kalau p makan ke restaurant, beli barang, bayar servis itu, bayar servis ni..termasuk property consultant macam aku...hehehehehehehe...

Ok...cer cerita..cer cerita.......

Begini....GST is stand for Government Service Tax.
Satu lagi Goods Service Tax...(yang ni aku cerita nanti ek)
Ye la...cuba korang tengok kat resit pembayaran...mesti ada GST atau setengahnya use perkataan service charge.

Last year 5% yer.....haaa....start dari 1st January 2011 naik 6%.
Apa yang kecohnye...tak de la kecoh mana pun...
Cuma aku nak tunjuk calculation ajer..

Sebelum ni, valuation fee

Minimum : 400
+ 5% service tax : 20
+ disburstment : 180
Sama juga : 600 (RM)

NOW

Minimum : 4oo
+ 6% service tax : 24
+ disburstment : 180
sama juga : 604

Ala 4 hinggit extra pun nak kecoh....
Bukan kecoh pun sekadar peringatan....
Imagine le...makan kat restaurant2 yg makanan dah la mahal....rasa dia..
harammmm...dah la cenggitu, kena tax lagi....
Apa kessssssss.........
jangan tak tau...astro yg kita langgan pun kena service tax tau!!!!!
tu belum benda lain....

ADIOS..

2 comments:

kswsk said...

smua nak kena tax dah skang ni kan kak..

kad dah smpai lum kak? kita nak guna ijin as photog kita...

fzy fuzzy said...

yup...semua kena tax. jangan masuk tandas pun kena tax. hehehehhehe

kad telah selamat d terima. Mudahan perjalanan ke sungai besar d permudahkan.