Monday, August 7, 2017

Sakit

Assalammualaikum,

Orang kata bila Allah bagi kita sakit, salah satunya untuk hapus dosa or indirectly bagi rehat la serta muhasabah diri.....

Last 2 weeks abah masuk hospital..tangan kanan serta badan lemah tak boleh gengam n takde tenaga untuk bangun dari katil ke wheelchair sendiri as usual..so faizin dan fiirdaus telah panggil ambulan n bawak abah ke wad kecemasan...tp tu pun ahkak paksa...sebab masa tu ahkak pun masuk hospital...diagnose gastritis tahap 2...kira akak masuk hospital sabtu..abah lak isnin...elok ler anak beranak masuk hospital...

Sblm-sebelum ni...klu kena serang gastrik..samada makan ubat atau dapat jeps..dah ok...tp pagi sabtu tu kena jeps..tak ok gak..tu yg petangnya terus p hospital...lain macam sakit kali ni..

Dalam masa yang sama akak ada multiple stone dlm gallblader...lebih kurang 8mm ler...tp doktor treat gastrik dulu..sbb bukaan bahagian atas agak lemah n ada jangkitan kat bahagian bawah perut ke usus....lambat bebenor nak tutupnya...tu yg gas bergelojak keluar...

Thru CT scan otak abah ada clots sket...and abah pun ada batu karang sebesar bola golf kat pundi kencing...allahu....agaknya tu yg abah bila kencing macam nak putus nyawa katanya...
Abah masuk wad neuro dulu...later baru treat batu karang lak..further doctor bagi antibiotik sbb kencing abah ada kuman...

Alhamdulilah dlam hari rabu...akak dan abah keluar pada hari yang sama...




Tengah bagi penerangan pada ofismate yg datang melawat...apa yg doktor sketch kat ahkak...
Tangan tu berbalut bukan apa untuk elak jarum tercabut...akak boring duduk hospital..mintak kebenaran doktor nak keluar tengok abah and pegi ofis jap serta balik rumah...hehehehehehehehe..

Ni x-ray kaki mak...sebelah kiri sendi jari kelinking retak..gara-gara nak pasang langsir sehari sebelum ahkak balik ke Pekanbaru beraya....abah dah larang tunggu cucu tolong pasangkan..biasa la mak...mana nak dengar cakap orang...hehehehehehe.. bersimen bagai dekat sebulan..dah bukak tapi masih retak lagi..simen kat dua jari jer la...mak..mak..mak.. mentang2 simen dah bukak bukan main ligat lg berjalan...ahkak nasihat jgn ligat sangat sbb faktor usia lambat nak baik...so kena bawak slow n steady...tu pun nampak tumit macam biru...kena jumpa doktor balik ni...

No comments: